Nieuws Actueel

Een urn die het gezicht van de overledene toont

Onder meer aparte kisten, urnen en andere herdenkingsmogelijkheden waren er te zien. Anky van Hest is een van de bezoekers. ,,Iedereen heeft een eigen manier van rouwverwerking."

GUY HORRICHS | FOTO: JAN VAN EIJNDHOVEN/BEELD WERKT 20 maart 2017

190317inspiratieoverdoodgaan2

Veel verschillende kraampjes staan opgesteld op de eerste uitvaartinspiratiebeurs in het Tilburgse Duvelhok. Waaronder die van de Bossche kunstenares Nadia Gonegai (48) die urnen maakt die, bij de juiste lichtinval, het gezicht van de overledene tonen. ,,Mensen willen niet altijd over de dood van hun dierbaren praten maar willen de overledene wel graag 'bij zich houden' en dat zo discreet mogelijk. Deze urnen dragen daaraan bij omdat het op het eerste gezicht lijkt op een normaal beeld maar in feite het gezicht van de overledene laat zien."

Netwerk

Directrice van het crematorium in Tilburg, Marielle van den Heuvel, is initiatiefneemster van deze beurs. ,,Ik had niet gedacht dat er zoveel bezoekers zouden zijn. Uiteraard moeten we nog evalueren hoe groot de behoefte is maar ik denk dat we over twee jaar opnieuw een beurs kunnen organiseren. Zo kunnen we alle bedrijven die zijn aangesloten bij het Netwerk van Sterven en Rouw een podium blijven geven."

Lees ook: LastingDays wil Airbnb van de uitvaartbranche worden

Lees ook: Uitvaart voor levensgenieters en romantici

Doelgroep

De 57-jarige Tilburgse Anky van Hest is een van de bezoekers. Na een carrière als directiesecretaresse wil ze een uitvaartonderneming opzetten. ,,Op deze beurs wil ik me oriënteren wat de mogelijkheden zijn. Belangrijkste is dat ieder op zijn of haar eigen manier afscheid neemt." Om dit mogelijk te maken, wil Van Hest zich op een specifieke doelgroep richten. ,,Graag zou ik met mensen willen praten voor ze komen te overlijden. Dus terminaal zieken of mensen die voor euthanasie kiezen. Dan weet je zeker wat de specifieke wensen zijn."

In 2014 overleed haar moeder. De Tilburgse heeft al genoeg inspiratie opgedaan om dit verlies een plek te geven. Van Hest: ,,Op de Dutch Design Week kwam ik een ring tegen in de vorm van een oude LP. Je kon daar geluid op laten zetten. Ik heb nog een oude voicemail van haar die ik graag bij me zou willen dragen. Helaas heb ik die nooit meer laten maken. Daarnaast heeft een vriendin van me een schilderij gemaakt waarin de sieraden van mijn moeder zijn verwerkt. Dat vind ik erg bijzonder en dat zal me altijd bijblijven."