Video Actueel

EenmansZaken: Zo regelen deze zzp'ers hun zaken

In april en mei 2019 kon je op deze website kennismaken met een panel van tien zzp'ers in de videoserie EenmansZaken. Desgevraagd vertellen zij hoe ze praktische zaken hebben geregeld die bij het runnen van een eenmanszaak komen kijken. In dit artikel zetten we alle afleveringen nog even voor je op een rij.

Redactie De Ondernemer / MVO 1 juni 2019

Zzp'er is ondernemer

In Nederland zijn er meer dan een miljoen zzp’ers werkzaam, die allemaal ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Zij zijn dus officieel 'ondernemer' en worden door de overheid en belastingdienst als bedrijf behandeld. Maar voelen zij zich ook ondernemer? In de eerste aflevering van 'EenmansZaken' vragen we het de zzp’ers zelf.


Voordeel van zzpér zijn

In bijna alle sectoren in Nederland vind je zzp’ers. Of je nu naar het onderwijs kijkt, de zakelijke dienstverlening, bouw of de creatieve sector: in alle branches kiezen mensen ervoor om als zzp’er aan de slag te gaan. Maar waarom? Wat zijn de voordelen en nadelen van zelfstandig ondernemen? Ons panel van zzp’ers vertelt het in de tweede aflevering van EenmansZaken. Zo eensgestemd als de zzp’ers zijn over de voordelen, zo divers zijn zij in hun ervaring van de nadelen.


Zelf voor je klanten zorgen

Acquisitie is één van de cruciale zaken die het succes van je onderneming bepalen. Als ondernemer moet je immers zelf achter klanten en werk aan, want zonder opdrachtgevers geen inkomsten. Hoe je jezelf als ondernemer op de markt zet, dat vertelt ons panel van zzp’ers in deze derde aflevering van de videoserie EenmansZaken. Als ons panel iets duidelijk maakt, dan is het wel het belang van social media. De ondernemers doen ook aan de ouderwetse acquisitie, zoals netwerken en papieren advertenties plaatsen.

Uit een eerdere video over de nadelen van zzp’er zijn, bleek al dat het alleen-zijn niet de grootste zorg van de eenpitters is. Zzp’ers hebben zo hun methodes om met het solitaire bestaan om te gaan en eenzaamheid te voorkomen. Hoe ze dat doen, vertelt ons panel van zzp’ers in de vierde video van EenmansZaken.

Belasting en administratie

De één stelt het eindeloos uit, een ander schakelt hulp in en een derde wordt door schade en schande zelf wijzer uit zijn bedrijfsadministratie. De belastingaangiftes: het is voor veel zzp’ers een van de minder aangename aspecten van het ondernemerschap. In deze vijfde aflevering van EenmansZaken vertelt ons panel van zzp’ers daarom hoe zij elk kwartaal weer goed beslagen ten ijs komen. Een deel van de zzp’ers schakelt hiervoor de expertise van een ander in: een boekhouder of accountant. Volgens een onderzoek van ZZP Barometer onder 1041 zzp’ers is dit ongeveer helft van het aantal zelfstandig ondernemers, terwijl 15 procent de boekhouding helemaal uitbesteedt.

Appeltje voor de dorst

Zzp’ers moeten net als alle ondernemers risico durven lopen. Werknemers in loondienst krijgen doorbetaald als ze ziek zijn, sparen automatisch voor hun pensioen en bouwen vakantiedagen op, maar een zzp’er regelt al die zaken zelf. Hoe zorgen zij ervoor dat ze een appeltje voor de dorst hebben? Ons panel van zzp’ers vertelt het in de nieuwe aflevering van EenmansZaken.

Ondernemersverhaal

In de voorgaande afleveringen van EenmansZaken op De Ondernemer boog een panel van zzp’ers zich over typische zzp-kwesties, van sparen voor pensioen tot acquisitie en belasting. In de laatste aflevering vertellen de deelnemende zzp’ers hun ondernemersverhaal. Waarom verruilden zij het zekere bestaan in loondienst voor de vrijheid van het ondernemen?

EenmansZaken

De videoserie EenmansZaken is een programma van De Ondernemer, onderdeel van de DPG Media. De serie is gemaakt door journalisten Vincent Krijtenburg en Ezra Hakze. De vormgeving was in handen van Loran Paul Olenroot. De zzp'ers die bereid waren om mee te werken aan EenmansZaken zijn: Dirk Boer, Wim de Vink, Nicole Kroes, Santucia Gradner, Jan-Willem Duim, Sjaak Schouten, Shakira Wong Chung, Simone van der Koelen, Karsten de Graaf en Arnoud van Werkhoven.

Let op: Alle video's zijn voorzien van ondertiteling. Deze kun je uit/aan zetten door op het tandwieltje (instellingen) bij de video te klikken.