Nieuws Actueel
Eerste contouren biologische droom worden zichtbaar
Er ligt de wereld aan grond in Zwolle waar niets mee wordt gedaan. Dat kan anders, vindt Jos van Leussen. En zo hebben we nu de Zwolse Stadslanderijen. Nog biologisch verantwoord ook. De Stentor schrijft erover.

De Zwolse Stadslanderijen heeft na een jaar honderd hectare grond in gebruik. Dat is veel, maar volgens Jos van Leussen ligt er nog wel vierhonderd hectare land in Zwolle waarmee 'zijn' boeren aan de slag kunnen. De biologische wens van de Zwollenaar is er niet één van lange halen, snel thuis, maar stap voor stap werkt hij met de Stadslanderijen naar een lokale voedselvoorziening. ,,Dit project heeft drie jaar nodig, dan kunnen we de balans opmaken.''
Kort gezegd wil Van Leussen dat de boeren die aangesloten zijn bij de Zwolse Stadslanderijen tien procent van de huishoudens in de stad gaan bedienen met hun biologische producten. ,,Er moet een basispakket van 20 tot 30 euro komen met daarin wekelijkse boodschappen als eieren, boter, melk, groente en vlees. Nog deze lente willen we beginnen met een vleespakket.''
Om dit boodschappenmandje, dat op termijn zelfs in de supermarkten verkrijgbaar moet zijn, verder te verrijken, is samenwerking tussen verschillende boeren essentieel.
Onvrede
Dit besef, plus de onvrede over de vele onbebouwde gronden waar niets of te weinig op gebeurt, bracht Van Leussen op het idee van de Zwolse Stadslanderijen. Na een jaar is het eerste doel bereikt, boeren aan de randen van Zwolle hebben zich aangesloten. Herman van Assen (schapenmelkerij De Vreugdehoeve, Spoolde), Henk Pelleboer (onder meer Boerderij StadsZicht, Stadshagen), melkveehouder Harold van Vilsteren uit Berkum en zijn broer Alfons van Vilsteren (leerwerk- en kaasboerderij De Huppe, Zwolle-Zuid) vormen de kern van de Zwolse Stadslanderijen.
Samenwerking
Het was een kans die hij niet aan zich voorbij kon laten gaan, legt Alfons van Vilsteren uit. Door de samenwerking te zoeken met een ander type boer, kun je elkaars hiaten opvullen, schetst hij. ,,Wij zijn hier in 1997 begonnen, in 2005 hebben we ons op de zorgboerderij gestort. Recent is daar de winkel bijgekomen. Daardoor is de stadslandbouw wat kleiner gebleven. Het is het één of het ander.'' Producten van de diverse boeren liggen straks als één boodschappenpakket bij hem in winkel aan de Kleine Veerweg, net zoals bij de partnerboeren.
Het grootste, zichtbare succes van het eerste jaar is zonder twijfel de verwerving van Dijklanden, zestig hectare grond aan de rand van de Aa-landen waar woningbouw minimaal tien jaar in de wacht gezet is. Eerder al kreeg Stadslanderijen 32 hectare aan de rand van Berkum en 11 hectare in Langenholte in gebruik.
Bij Dijklanden wordt boer Pelleboer vanuit Stadslanderijen de hoofdpachter. Hij gaat er ossen laten grazen, De Huppe onderzoek de mogelijkheden om er een re-integratieproject te starten. Ook moeten Zwollenaren de natuur kunnen beleven, een andere belangrijke poot van de Zwolse Stadslanderijen. Daarom komen er struinpaden.
Het zijn deze ontwikkelingen die het balletje doen rollen, beseft Alfons van Vilsteren. ,,Mensen die zelf nog ergens grond hebben liggen en er niets mee doen, nemen soms contact met ons op of het iets voor ons is.''
,,We leven in een nieuw tijdperk'', valt Herman van Assen hem bij. ,,We moeten ervoor zorgen dat gronden goed tot hun recht komen. We willen niet dat ze alleen gebruikt worden door boeren die er hun mest naartoe brengen. Er is nu veel te veel verrommeling.''
De wei in
Van Leussen, voormalig projectontwikkelaar, weet dat het een flinke uitdaging is om als Stadslanderijen nog meer onontwikkelde bouwgronden en andere lege gebieden in beheer te krijgen. Er moeten afspraken gemaakt worden waar zowel grondeigenaren, boeren en gemeente zich in kunnen vinden. In Dijklanden is dit gelukt, en dat wordt gevierd. De ossen worden er zaterdag 29 april voor het eerst de wei ingestuurd. Iedereen is vanaf 13.30 uur welkom op het erf van de boerderij op de hoek Urksteeg/Luttekepad. De ossen worden rond 14 uur losgelaten. Bezoekers kunnen tevens kennismaken met de boeren van de Zwolse Stadslanderijen en producten.