,,De detailhandel in winkelgebieden staat door online shopping voortdurend onder druk. Het beeld van winkelstraten met lege panden is geen uitzondering meer”, aldus VVD-minister Adriaansens vandaag in een korte toelichting. ,,Leegstand kan weer leiden tot verloedering van winkelgebieden. Fijn winkelen is er dan niet meer bij. Binnensteden worden zo minder leefbaar en minder aantrekkelijk. Dat is een ontwikkeling die we tegen willen gaan, en daarom gaan we dat aanpakken met de Impulsaanpak Winkelgebieden waarvan ondernemers, bewoners en bezoekers profiteren.”
Lees ook: Retailbranche: 'Pak macht grote online platformen aan, anders geen bruisende winkelstraat'
Gemeente moet samenwerking zoeken met winkeleigenaar of bouwbedrijf
Het kabinet trekt in vier rondes een bedrag van 100 miljoen euro uit waar gemeenten aanspraak op kunnen maken. Voor de eerste ronde, die tot het einde van deze maand duurt, wordt 22 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het geld kan gebruikt worden voor renovatie, sloop of nieuwbouw of de aanleg van bijvoorbeeld parken in de winkelgebieden.
Gemeenten die van de subsidie willen gebruikmaken, moeten een projectplan indienen. Daarbij moeten ze samenwerken met een private partij, zoals een winkeleigenaar of een bouwbedrijf. De projecten worden beoordeeld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en een adviescommissie bepaalt welk project geld krijgt en hoeveel.
Lees ook: Koopstromenonderzoek 2021: 'Shoppen afgelopen jaren compleet veranderd'
INretail vindt startbudget aanpak verloedering te weinig
Minister Micky Adriaansens bezocht begin februari een winkelstraat in Rotterdam om daar te horen hoe het de retailers vergaat. Ze kreeg van INretail een petitie waarin wordt gevraagd vaart te maken met de herstructurering van verloederde winkelgebieden. Tijdens die bijeenkomst zei de belangenorganisatie van winkeliers dat die 100 miljoen euro bij lange na niet genoeg is om de problematiek aan te pakken.
,,Dit startbudget zal zeker onvoldoende zijn om alle winkelgebieden die plannen hebben van een financiële impuls te voorzien. Er is tenminste 400 miljoen euro extra publiek geld nodig om samen met investeringen van private partijen meer gemeenten te ondersteunen en zo eigen doelen uit het coalitieakkoord te realiseren", aldus de woordvoerder.