Nieuws Actueel

Bella Italia, eerste pizzeria van Drenthe, viert veertigjarig bestaan

Vorige week bestond Bella Italia veertig jaar. Het had echter niet veel gescheeld of de pizzeria in Assen had nooit bestaan. Salvatore Puddu maakte met eigen ogen mee hoe moeilijk het was om de inwoners van Assen en omstreken pizza te laten eten. "We waren de eerste Italiaan van Drenthe, pas de derde van het noorden. Veel mensen wisten nog niet eens wat een pizza was", vertelt zoon Efisio aan Dagblad van het Noorden.

Van onze redactie 1 juli 2016

Pizza anp

In 1943 werd Salvatore Puddu geboren op het Italiaanse eiland Sardinië. Zijn familie had het niet breed en vanwege geldgebrek moest Salvatore zijn ouderlijk huis al op zijn zestiende verlaten. Helemaal alleen reisde hij naar Milaan waar zijn zwager werk voor hem zou hebben.

Nergens te bekennenMaar eenmaal aangekomen in de Italiaanse modestad was zijn zwager nergens te bekennen. Er zat voor de tiener niets anders op dan dagenlang op een bankje in het park door te brengen. Een oude militair vond hem na een aantal dagen rondzwerven en die hielp Salvatore zijn zwager te vinden. Dat lukte en Salvatore kreeg werk in een fabriek. "Na een aantal jaren wilde ik weer terug naar Sardinië. Maar toen ik er kwam, was geen werk”, vertelt Salvatore.

Bella ItaliaVia een naar Nederland vertrokken vriend kwam hij in contact met een textielfabriek in Enschede. Die nodigde hem uit voor een proeftijd van twee maanden. Hij zou niet meer uit Nederland weggaan. Bij de textielfabriek werkte hij zich op tot chef, maar hij wilde op den duur een nieuwe uitdaging. Die vond hij uiteindelijk op een scheepswerf in Delfzijl, als lasser. In Groningen ontmoette hij een uit Indonesië naar Nederland verhuisde jonge vrouw en niet veel later trouwde Salvatore met zijn Annie.

Aan zijn lascarrière kwam echter abrupt een einde toen hij een aantal vingers verlamde bij een bedrijfsongeval. Stilzitten was echter niets voor de Italiaan en op 23 juni 1976 openden Salvatore en Annie de deuren van Ristorante Bella Italia da Salvatore. Middenin de TT-week. Het feestvierende TT-publiek bracht aardig wat geld in het laatje, maar nu was het zaak om ook de inwoners van Assen en omstreken aan Bella Italia te binden. Dat bleek niet zo gemakkelijk. Zoons, en huidige eigenaren, Carlo en Efisio kunnen zich de verhalen van de begindagen nog goed herinneren. ,,We waren de eerste Italiaan van Drenthe, pas de derde van het noorden. Veel mensen hier wisten nog niet eens wat een pizza was”, vertelt Efisio.In de Asser hartenMaar langzamerhand begonnen de Assenaren Bella Italia te vinden en niet lang daarna sloten ze de nieuwe Italiaan aan de Kerkstraat in hun harten. Na verloop van tijd kwamen ook zonen Carlo en Efisio in het familiebedrijf werken. In 2001 namen Efisio en Carlo de succesvolle zaak na 25 jaar van hun ouders over en acht jaar later werd het tijd voor een nieuwe stap: verhuizing naar een groter pand aan de Markt. Carlo: ,,Het oude pand werd te klein en we wilden erg graag een terras. We hadden al een tijdje een oogje op dit pand toen ik plotseling hoorde dat de eigenaren ervan af wilden!” Sindsdien is Bella Italia niet meer weg te denken aan de Markt.