Nieuws Actueel

Eerste sigarettenautomaat met ID-lezer in café Zuiddorpe

Pas sinds 1 oktober runt ze café 't Gemeentehuis in Zuiddorpe, Daisy Allonsius (28) en nu heeft ze al een primeur. Ze heeft de eerste sigarettenautomaat met ID-lezer in Zeeuws-Vlaanderen. Het past in hoe ze tegen een goede toekomst in het dorpscafé aankijkt: service bieden.

Van onze redactie 12 oktober 2016

Sigaretten Thinkstock

Ivo van der Woude van Fooxgroothandel De Smet uit Oostburg heeft het apparaat dinsdagmiddag geplaatst. Hij is er fier op. Leveranciers aan horeca en kantines ontwikkelden de automaat. Dit is de meest waterdichte garantie dat jongeren onder de achttien geen sigaretten uit de automaat kunnen kopen, veel beter dan die agecoins (leeftijdsmunten)."

'ID-kaart liegt niet'

Hij haalt z'n rijbewijs door de gleuf van de automaat en een lichtje springt op groen. "Een ID-kaart liegt niet." Daisy kreeg de primeur, omdat de vorige automaat op was. Service bieden is volgens haar de kurk waarop een dorpscafé drijft. Het pand is nog van haar ouders die er ruim zes jaar geleden uitstapten. Hun opvolger wist de loop er niet in te houden, waarop Daisy om de hoek kwam kijken. Ze werkte in de ouderenzorg. "Dit is niet veel anders. Je moet ervoor zorgen dat mensen het naar de zin hebben."

Dat betekent onder meer dat ze al vanaf 11.00 uur open is 'tot de laatste klant weg is'. Alleen donderdag is ze dicht. "Mensen uit het dorp, fietsers, motorrijders, het loopt gelukkig weer goed."

Foto: Peter Nicolai