Nieuws Actueel
Eigenaar Meesterlijke Koffie en Thee: 'Koffiezetten is een vak apart'
Ze zijn er nog: speciaalzaken van ondernemers die niet raken uitgepraat over hun producten. Zoals Bas Meester (36) van Meesterlijke Koffie & Thee in Hengelo.

Eigenaar en barista Bas Meester kijkt trots naar zijn zaak. De voormalig supermarktmedewerker had nooit gedacht dat zijn droom, het openen van een eigen koffiezaak, zou uitkomen. ,,Ik kocht op mijn 23ste mijn eerste koffiezetapparaat. Het was een espressomachine. Ik was direct om." De geur, de smaak en de presentatie; elk aspect van koffie spreekt de 36-jarige Hengeloër aan. ,,Ik vind het zelfs mooi hoe de espresso uit het apparaat komt."
UitgelachenBijna vier jaar geleden stuitte Bas op een leegstaand pand aan de Drienerstraat in Hengelo. Een straat vol speciaalzaken. Hij kwam in contact met de verhuurder die zijn droom wel zag zitten. ,,Ik dacht: het lukt nooit, ik had maar 2000 euro op mijn spaarrekening."Meester werd met zijn plannen bij de bank uitgelachen. Uiteindelijk maakte kredietverstrekker Qredits de zaak mogelijk. ,,En coulante leveranciers, een flexibele huurbaas en vrienden en familie," vult Meester aan. Hij zegde zijn baan op bij de supermarkt en van de 2000 euro kocht hij de inboedel van een oude winkel op.
AD KoffietestOver de naam hoefde hij niet lang na te denken: ,,Meester is een goede achternaam hè" zegt hij. Meesterlijke Koffie & Thee was geboren. Beginnen met een lege spaarrekening was niet makkelijk. ,,We hebben tijden gehad dat ik in de min stond als mensen een cadeaubon uitgaven." Het omslagpunt voor de zaak was een vermelding in de AD Koffietest. In het eerste jaar kwam Bas binnen op plaats 14 en sindsdien staat zijn zaak in de top 10. ,,Dat heeft zeker klanten naar de zaak gelokt." Nu rinkelt de winkelbel om de paar minuten. De ene klant neemt de tijd voor een kopje koffie met versgebakken taart, de ander koopt snel een zak koffiebonen.
Vak apartDe zaken gaan goed en dus heeft Meester in korte tijd vier keer moeten verbouwen. Zo is er nu een ruimte voor workshops. ,,Klanten leren hoe ze thuis ook lekkere koffie kunnen maken." Volgens Meester is het een misverstand dat iedereen lekker koffie kan zetten. ,,Het is een vak apart. Daarom heb ik een opleiding gevolgd. Er zit een theorie achter en de presentatie is belangrijk."
BananenbroodAdvies geven is wat Bas het liefst doet. Of het nou gaat over de 86 theesoorten in zijn winkel of een espressomachine van bijna 1700 euro. ,,Klanten komen vaak op afspraak. We proberen samen de machine uit en proeven veel." Hij verkoopt voornamelijk biologische en fairtrade koffie en thee. De meeste zoete versnaperingen worden gemaakt in de zaak. Van chocoladetaart tot bananenbrood en wortelcakes. Ook Meesters vrouw Imke heeft de zaak helpen opbouwen. Drie personeelsleden helpen de boel draaiende te houden. ,,De winkel is mijn kindje."