Nieuws Actueel
Eindhoven Airport blijft uitdijen

Eindhoven Airport krijgt steeds meer internationale allure en uitstraling, meldt het Eindhovens Dagblad. In pakweg tien jaar tijd heeft de luchthaven een complete metamorfose ondergaan. Weinig doet nog maar herinneren aan Welschap: dat kleine, regionale vliegveldje van weleer met een handjevol vluchten per dag.
En het einde is voorlopig nog niet in zicht. Ook de komende jaren blijft Eindhoven Airport uitdijen. Met de voortdurende stijging van de aantallen bestemmingen, vluchten en dus reizigers zijn ook zo nu en dan infrastructurele ingrepen noodzakelijk.
Op een nader te bepalen datum in het eerste kwartaal van dit jaar gaat de eerste schop in de grond van een compleet nieuwe bagagehal. De huidige hal zou, gelet op de te verwachten groei, binnen afzienbare termijn te krap worden om alle bagage vlot te kunnen verwerken. De hal komt aan de rechterzijde van de passagiersterminal, waar nu nog een parkeerterrein ligt. Het systeem voor bagagecontrole komt op de begane grond. De huidige controle-apparatuur wordt grotendeels vervangen door een nieuw systeem. "Waar mogelijk worden elementen van het huidige systeem gebruikt", aldus een woordvoerster.
Nieuwe indelingOp de eerste verdieping van de nieuwbouw zijn kantoorruimtes gepland. De hal krijgt een vloeroppervlak van vijfduizend vierkante meter.
De 'oude' bagagehal wordt bij de reizigersterminal getrokken, zodat ook hier (nog) meer ruimte ontstaat.
De nieuwbouw krijgt het A+ energielabel. De ruimte krijgt onder meer led-verlichting die gaat branden zodra er er iemand binnenkomt, isolerend glas en zonnepanelen. In het tweede kwartaal van 2017 wordt de hal volgens planning in gebruik genomen.
Multifunctioneel gebouwIn de zomer van dit jaar gaat ook de bouw van een groot multifunctioneel gebouw van start, op parkeerplaats P1. Hier komen onder meer een parkeergarage, een terminal voor het openbaar vervoer en een drive-in restaurant.
Om het terrein en ook de toekomstige Brainport Innovation Campus (BIC) beter te ontsluiten worden nieuwe wegen aangelegd. Onder meer wordt de Spottersweg doorgetrokken naar de Anthony Fokkerlaan; in ontwikkelaarstaal de 'backbone' van de zogenoemde 'Challenge variant'.
Gewerkt wordt er dit jaar ook nog eens aan de start- en landingsbaan, die van een nieuwe laag asfalt wordt voorzien.