Nieuws Actueel

Elementis via WhatsApp in contact met noabers

Omwonenden van Elementis Specialties in Delden krijgen binnenkort een geplastificeerde kaart in huis waarop de risico's van dit chemische bedrijf worden opgesomd. Verder bevat deze risicokaart een 'link' naar een korte film op het internet over wat er bij Elementis kan gebeuren en worden kleine incidenten gemeld in een WhatsApp-groep, schrijft De Twentsche Courant Tubantia.

Harry Gerritsma | Foto: Emiel Muijderman 9 februari 2017

Elementis 1

Op de informatiekaart staat hoe buren moeten handelen bij brand, een - dreigende - explosie en een gifwolk. Daarnaast worden 'buren'van het chemiebedrijf via een speciale whatsappgroep geïnformeerd over kleinere incidenten bij Elementis. Bij calamiteiten, zoals een ramp, zullen sirenes loeien. Ook wordt dan gewaarschuwd via NL-Alert om binnen te blijven en deuren en ramen en luchttoevoer te sluiten.

Leefomgeving

Dit hebben omwonenden, Elementis, de gemeente en de Veiligheidsregio Twente met elkaar afgesproken. Deze afspraken komen voort uit een initiatief van de gemeente, veiligheidsregio en chemisch bedrijf om samen met omwonenden te werken aan een veilige leefomgeving. Door de informatievoorziening over mogelijke noodsituaties en hoe dan te handelen te verbeteren wordt de buurt veiliger, is de gedachte.

Elementis Specialties aan de Langestraat buiten de bebouwde kom van Delden behoort tot de twintig meest risicovolle bedrijven in Overijssel, omdat er met giftige stoffen wordt gewerkt. Het chemiebedrijf produceert toevoegingen, additieven genoemd. Op het bedrijfsterrein gelden strenge veiligheidseisen. Bezoekers zijn verplicht naar een veiligheidsfilm te kijken.

Laatste incident

Voor zover bekend dateert het laatste incident bij Elementis van december 2013 toen er brand woedde in een reactorvat. In juli vorig jaar viel plotseling de bovenste metalen ring van de monumentale schoorsteen op het bedrijfsterrein naar beneden. Daarbij ontstond volgens directeur Jan Boon van het chemiebedrijf geen gevaarlijke situatie. Binnenkort wordt bekend of de technische staat van de schoorsteen zo slecht is dat die moet worden gesloopt.

Omwonenden van het bedrijf zonder mobiele telefoon kunnen niet van de speciale whatsappgroep gebruik maken en 'zien'ook NL-Alert niet. Voor deze buren zoekt de Veiligheidsregio Twente met de gemeente naar een oplossing. 'Mensen kunnen elkaar als goede noabers in elk geval waarschuwen als er iets gebeurt', zegt Myrte Sival van de veiligheidsregio.

Filmpje

Omwonenden hebben de korte film over wat er bij Elementis kan gebeuren en hoe dan te handelen inmiddels gezien en in orde bevonden. Het filmpje komt ook op de websites van de gemeente Hof van Twente en Veiligheidsregio Twente te staan.

Uit een enquete bleek, zoals gemeld, dat buren behoefte hebben aan meer kennis over de risico's van het chemiebedrijf en willen weten hoe ze moeten handelen bij brand, een - dreigende - explosie en/of een gifwolk. Er komt nog een onderzoek hoe de buurt het initiatief van gemeente, bedrijf en veiligheidsregio hebben ervaren.