Nieuws Actueel

Elizabeth Holmes hoort haar straf in Theranos-fraudezaak

Elizabeth Holmes, de voormalig topvrouw van het Amerikaanse bloedtestbedrijf Theranos, krijgt haar straf te horen. Ze werd eerder schuldig bevonden aan fraude, waardoor ze een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar riskeert. De jury achtte deels bewezen dat Holmes investeerders voor honderden miljoenen dollars heeft opgelicht en patiënten in gevaar heeft gebracht met onnauwkeurige laboratoriumresultaten. Van een aantal aanklachten werd ze vrijgesproken.

ANP 18 november 2022

ANP181122049 1

In 2013 startte het bedrijf Walgreens een proeftraject met Theranos in de Amerikaanse staat Arizona, waarbij klanten van de drogisterijketen in de winkel bloed lieten prikken dat vervolgens in het laboratorium van Theranos in Californië werd onderzocht. Daarbij maakte Theranos niet gebruik van de eigen maar van gangbare technologie, kwam later via klokkenluiders aan het licht.

Het geplaagde Theranos hield in 2018 op te bestaan. Het bedrijf was op het hoogtepunt 9 miljard dollar waard. Veel investeerders, waaronder Rupert Murdoch en de voormalige Amerikaanse onderwijsminister Betsy DeVos, raakten vele miljoenen kwijt door de affaire.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws