Nieuws Actueel
'Elke 150 meter tunnel kunnen wij 1 miljoen euro goedkoper maken'
Het procedé is simpel: blaas een ballon op, spuit er in laagjes beton overheen, laat het uitharden en laat ten slotte de ballon leeglopen. En voilà: er staat een oersterke boog die prima drie vloeren van 25 centimeter dik kan dragen. Dat kan al bij een boogdikte van 6 centimeter. "Op deze manier is bouwen een feestje", zegt bedenker Stan Uyland tegen het AD.

De Soesterberger is met zijn broer Bas oprichter van BetonBallon Technology. Hun nieuwe bouwmethode heeft al een paar prijzen gewonnen: het Beste Idee van Soest en een wedstrijd van Holland Contech, waarmee ze op 14 april een plek verwierven op de Innovation Expo in Amsterdam.
PilotRijkswaterstaat wil graag een pilot met hun ballontechniek voor een tunnel. Stan: "Rijkswaterstaat is hier voor ons nu op zoek naar een project. Als er nog een bedrijf of gemeente is, die een (fiets)tunnel wil gaan realiseren, kunnen ze contact met ons of Rijkswaterstaat opnemen."
Voor de toekomstige westelijke rondweg in Amersfoort hebben ze ook een tunnelontwerp gepresenteerd. Hun grootste trots staat inmiddels in Schijndel: het eerste kantoor in Nederland dat volgens de ballonmethode is gebouwd. Gebouwd in drie dagen, veertien meter hoog.
Rome"Als je Schijndel binnenrijdt, zie je dit gebouw meteen", zegt Bas. "De eigenaar heeft tien jaar lopen zwoegen om een bouwvergunning voor een kantoor te krijgen voor deze beeldbepalende plek. Toen hij met ons ontwerp kwam aanzetten, was het in een paar maanden geregeld. We stelden nog voor om de boog 3 centimeter dik te maken, sterk zat, maar de wethouder kreeg daar toch de kriebels van en toen werd het 6. Nu horen wij van de eigenaar dat de burgemeester van Schijndel hem voortdurend prijst voor het prachtige gebouw."
Het idee om in boogvormen te bouwen is niet nieuw. Stan Uyland: "In feite is de methodiek zo oud als de weg naar Rome. Het Pantheon in Rome (2de eeuw na Christus) kent dezelfde techniek: een sterk gewelf zonder pilaren. Ook bij oude ruïnes zijn er nog boogvormen intact gebleven. Maar de mensheid bouwt vooral rechthoekig: 95 procent van alles wat gebouwd is, is rechthoekig. 'Rondwerk is strontwerk' heet het in de aannemerij. Maar met een ballon bouwen is heel eenvoudig. En je krijgt mooie, ronde constructies."
DrukKan zo'n boog zo veel krachten verdragen? Bas Uyland: "Beton kan geen trek opvangen, maar wel druk. Wij werken met het principe van de kettinglijn. Dat is de vorm die een hangende ketting aanneemt onder invloed van de zwaartekracht. Die boog spiegel je als het ware op z'n kop. Als je binnen die kettingbooglijn blijft, kan beton met wapening veel drukkrachten opnemen. Bovendien levert het nog een aanzienlijke besparing op materiaalkosten en werktijd op."
Stan: "Elke 150 meter tunnel kunnen wij 1 miljoen euro goedkoper maken. Er wordt op de bouwplek zelf gewerkt, wat aanzienlijk scheelt in het transport van prefabmaterialen. Er zijn geen hijskranen en hoogwerkers nodig. En het is overal voor toepasbaar. We hebben ontwerpen voor recreatiecentra, kantoren, woningen, hangars, paviljoens en tunnels."
DroomAls het aan de gebroeders Uyland ligt, wordt hun droom ook in hun achtertuin waar: op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Daar moet een wijk komen, op steenworp afstand van de boogvormige Amerikaanse vliegtuigshelters die er nog steeds staan. "Een mooie verbinding tussen verleden en toekomst", zegt Stan. "We hopen dat we mogen meedoen met de planvorming. Deze methode bespaart 50 procent beton, 70 procent staal en 60 procent milieu-uitstoot. Maar het levert ook 100 procent belevingswaarde!"
Wie in een betonballonhuis woont, kan ook genieten van andere voordelen. Bas: "Het interieur is vrij in te richten. Er zijn immers geen dragende muren meer nodig, dus overal kun je muren neerzetten. Bovendien zijn er grote raampartijen. En, wat wij ook bijzonder vinden, is dat de vorm organisch veel beter in het landschap past met z'n golvende vormen. Het zal nog best moeilijk zijn om dit in de traditionele bouwmarkt te krijgen, maar wij geloven erin."