Nieuws Actueel

Hoe Tesla-baas Elon Musk op Twitter zijn eigen glazen ingooit

Tesla-baas Elon Musk ligt onder vuur. Afgelopen weekend maakte hij de Britse grotduiker die de Thaise kinderen redde uit voor pedofiel. Zijn botte pogingen om critici de mond te snoeren, doen het imago van de flamboyante visionair geen goed. Dat schrijft het AD.

Annemieke van Dongen | Foto: AFP 18 juli 2018

Elon musk 5

Tot voor kort had de steenrijke oprichter van betaaldienst PayPal, ruimtevaartbedrijf SpaceX en SolarCity vooral fans die hem bewonderen om zijn visionaire ideeën. Mars koloniseren. De hele wereld helpen overschakelen op zonne-energie en elektrische auto's. Openbaar vervoer superveel sneller maken met vacuümtrein Hyperloop.

Twitter

Met de groeiende stroom tweets die hij verstuurt, lijkt het aantal bewonderaars van Elon Musk de laatste maanden echter steeds verder af te nemen. De opvliegende ondernemer heeft het razend druk met pogingen om iedereen die hem bekritiseert monddood te maken. Op Twitter en daarbuiten.

Lees ook: Elon Musk schiet Thaise voetballertjes in grot te hulp

Tesla

Onlangs, toen beursanalisten tijdens een conference call kritische vragen stelden over de zwaar tegenvallende resultaten van Tesla, klaagde hij over 'saaie, idiote vragen' en verbrak hij de verbinding. Zo kapte hij ook een telefoontje af van de voorzitter van de Amerikaanse raad voor verkeersveiligheid, die een onderzoek instelde naar een dodelijk ongeval met Tesla's zelfsturende auto.

Thaise voetballertjes

Die incidenten leverden hem al veel kritiek op. Maar het dieptepunt volgde op een tweet die Musk zondag stuurde. De Britse duiker Vernon Unsworth had Musks plannen om de Thaise voetballers uit de ondergelopen grot te bevrijden een pr-stunt genoemd. Musk - die er prat op gaat nooit te hoeven adverteren omdat hij zo veel media-aandacht krijgt - had verschillende ideeën geopperd om de jongens te redden. Die waren allemaal op niks uitgelopen. Aanvankelijk wilde de ondernemer, die ook een boorbedrijf heeft, een tunnel boren naar de jongens. Vervolgens liet hij een mini-duikboot naar Thailand overvliegen.

Publiciteitsstunt

Volkomen onbruikbaar, stelde duiker Unsworth zaterdag in een interview. Musk had volgens hem geen benul hoe de grot eruit zag. ,,De duikboot was bijna 1.70 meter lang en kon niet buigen. Hij had de bocht niet om kunnen gaan en had niet langs obstakels kunnen gaan. Hij had geen 50 meter ver kunnen komen in de grot'', verklaarde hij. ,,Het was een publiciteitsstunt."

Lees ook: Met werkdagen van 72 uur lijkt Elon Musk Tesla te redden

Aandeel Tesla zakt

Musk ontstak vervolgens in razernij. Op Twitter maakte hij de reddingsduiker uit voor 'pedo guy' (pedofiel). Ook noemde hij het 'verdacht' dat de Brit in Thailand woont. Aandeelhouders straften de ondernemer al meteen af: op de beurs kelderde het aandeel Tesla maandag met 4 procent. Enkele twittergebruikers zeggen dat ze de bestelling van een Tesla-auto alsnog hebben geannuleerd.

Fanbase Musk

Met zijn laag-bij-de-grondse twitterstorm is Musk over de schreef gegaan, volgens de Amerikaanse hoogleraar rechten en bedrijfskunde Erik Gordon. ,,Dit had niks te maken met het verdedigen van Tesla.'' Hedgefondsmanager Mark Spiegel oordeelt nog vernietigender. Dat Tesla ondanks zijn diepe schulden nog niet failliet is gegaan, is volgens hem enkel te danken aan Musks 'rabiate fanbase'. ,,Nu die fans zich realiseren wat voor persoonlijkheid ze aanbidden, zal het snel afgelopen zijn'', zei hij.