Nieuws Actueel

Met werkdagen van 72 uur lijkt Elon Musk Tesla te redden

Na een onstuimige periode voor Tesla, lijkt de elektrische-autobouwer de productie op de rit te hebben. De inspanningen van topman Elon Musk (47) hebben ertoe geleid dat Tesla deze week het zelf opgelegde productiedoel van 5000 Model 3 auto's per week heeft gehaald.

De Ondernemer | Foto: ANP 2 juli 2018

ANP Elon Musk Tesla investeerders aandeelhouders vertrouwen Model 3 Autopilot 1

Naar verluidt is miljardair Elon Musk vorige week drie dagen lang de fabriek in Fremont, Californië niet uit geweest. Met een kussen onder zijn hoofd zou hij volgens The Wall Street Journal onder zijn bureau geslapen hebben. Op de achtergrond de repeterende geluiden vanuit de productiehallen.

Cruciaal punt

Na twee gemiste deadlines gaf Musk in een interview ruiterlijk toe dat er de nodige fouten zijn gemaakt bij de productie van de Tesla Model 3. Volgens hem is het bedrijf nu op een cruciaal punt waarop het van verlieslijdende niche-speler op de markt in een winstgevende automaker verandert. Tesla produceerde in laatste week van juni 7.000 auto’s in zeven dagen, 5.000 Model 3 auto’s en 2.000 andere modellen. Het bedrijf kan weer meters maken, in een poging om de achterstand van een half jaar in te halen.

Lees ook: Nieuw succes Tesla-baas: Musk verkoopt 20.000 vlammenwerpers in 4 dagen

Gereserveerd

Sinds de aankondiging van Model 3 in 2016 werden er meer dan 450 duizend exemplaren besteld. Opstartproblemen zorgden ervoor dat er in 2017 slechts 1764 stuks werden afgeleverd. In het eerste kwartaal van dit jaar rolden er 9.946 Model 3 Tesla's van de band.

De Amerikaanse klanten deden al een aanbetaling van 1000 dollar. Afgelopen week werd aan de klanten gevraagd de aanbetaling te herbevestigen door middel van een aanbetaling van nog eens 2500 dollar. Dit kan de autobouwer ruim 1,1 miljard opleveren, die geïnvesteerd kan worden in het op peil houden van de productie.

Lees ook: Waarom kenners toch weer vertrouwen hebben in Elon Musk's Tesla

Tent

Rasoptimist Elon Musk doet zijn best om investeerders, analisten en journalisten te overtuigen van zijn kunnen. Ondertussen worden ook alle zeilen bijgezet in de productie. Er werd vorige maand (in een tent naast de fabriek) een extra assemblagelijn opgestart om de productiedoelen te halen.

Annuleringen

Om cashflow problemen te voorkomen kondigde de Tesla-baas aan dat de goedkoopste varianten van de Tesla Model 3 als laatst uitgeleverd zullen worden. Volgens een Amerikaans betaaltransactiebedrijf heeft bijna een kwart van de mensen die een Model 3 hebben gereserveerd, hun voorschot teruggevraagd na dit nieuws.

Tesla

De standaard Tesla Model 3 heeft volgens de fabrikant een actieradius van 350 km en is te koop vanaf 35.000 dollar. De premium uitvoering die momenteel geproduceerd wordt, zou een bereik hebben van bijna 500 km en kost minstens 49.000 dollar. Tesla heeft ongeveer 40.000 medewerkers en een geschatte marktwaarde van 58 miljard dollar.