Nieuws Actueel

En nu zoekt Frans Bartels een opvolger

Zijn grote zorg: wie neemt het straks over?, schrijft Het Brabants Dagblad.

Joost Goutziers 8 maart 2016

Bartels Frans

Direktie - met een k - staat er op de deur van zijn kantoor. Dat was niet het idee van Frans Bartels, voorzitter én beheerder van de Werkplaats Amateur Kunst. Het is een geintje, het bordje is door een kennis op de kop getikt.

Directeur of niet, Bartels (70) is dagelijks te vinden in de hal op bedrijventerrein Kraaiven, waar verenigingen als BOeMS, TiKiKo, Torenspelers en De la Scène repeteren, decors maken en hun rekwisieten opslaan. Zo heeft BOeMS een zaal met drieduizend kostuums en een naaiatelier.

"Dit is mijn kindje", zegt Bartels. "De hal is in mei vijf jaar open en is zo'n 1.000 vierkante meter groot. In het verleden zat hier een wijnopslag. Onze hal is voor 3,5 miljoen euro gekocht en verbouwd, dat was in de goede tijd, de gemeente had nog geld. Aan de andere kant is de bouwhal van de carnavalsstichting. Bij een school in Noord tikten we tachtig noodunits op de kop, die zijn hier opgebouwd en doen dienst als opslagruimten voor onze verenigingen. Maar ook het CDA en Bierbrouwersvereniging De Roerstok huren hier een unit."

Er ging een drama aan vooraf.

"De dag van 13 maart 2007 zit in mijn herinnering. 's Morgens om vijf uur kreeg ik een telefoontje: de kerk staat in brand. Onze werkplaats was toen nog in de Lourdeskerk en die is in vlammen opgegaan. De decors van BOeMS, de Tilburgse Reuzen, alles ging verloren. Alleen een bar konden we redden, die stond in de sacristie. Eeuwig zonde. De brand is aangestoken, denk ik. Veel verenigingen waren onverzekerd. In deze nieuwe hal is verzekeren een voorwaarde. Na de Lourdeskerk zaten we een tijdje bij Otten Sanitair. In de Spoorzone, waar nu Talent Square is neergezet. Toen kwam deze hal, daar ben ik erg trots op."

In het uitpuilende kantoor van de Direktie staan kasten met bladmuziek. Het is een verzameling van het Tilburgs Festival Orkest, waarvan Bartels voorzitter is. Bovendien is er de bibliotheek van BOOG: de Bond voor Amateur Muziektheater. Bartels verhuurt de bladmuziek aan opera- en operetteverenigingen in het land. Op de zijkant van een kast hangt een foto van Frans Bartels tussen bevriende

CDA'ers. Hij is lid van die partij. Op deze foto ziet de Tilburger er corpulenter uit, nu oogt hij fragiel.

Dit is dezelfde man?

"Klopt. Ik ben in een paar maanden tijd 23 kilo afgevallen. Dat is ook de reden dat ik met je wil praten. Ik kamp met slokdarmkanker. Ik heb dertien bestralingen gehad en de dokter zegt dat ik er rekening mee moet houden dat ik nog vijf maanden te leven heb. Maar ik ga niet thuis zitten janken en mijn vrouw zot maken. Ik heb het te druk en ik ga er bovendien van uit dat ik meer tijd krijg. Het leven loopt zoals het loopt en ik ga zo lang mogelijk door. De ziekte duw ik weg. Ik begin alleen niet eerder dan elf uur 's ochtends, dat is mijn enige concessie. Op dit moment werk ik aan een concert in mei, hier in de hal, door popkoor AkoorT én een Tilburgs koor dat onze Werkplaats niet kent. Af en toe merk ik dat koren meewarig over onze hal doen. 'Op een industrieterrein, zo ver weg van de stad', hoor je dan. Ik wil zo'n koor binnenhalen, de mensen nieuwsgierig maken. Het Concertkoor Breda heeft hier al gerepeteerd en was erg onder de indruk van de akoestiek. En dat de hal niet in het centrum ligt, maakt niks uit. De mensen komen gewoon met de auto of de bus. Er is een halte om de hoek."

U kijkt vooruit?

"Ik heb altijd theaterproducties en verenigingen begeleid. Nog steeds organiseer ik in de Heikese kerk elk jaar een evenement voor het Laurentiusgilde met muziek, gilden, trommels en vaandels. Dat doe ik dit jaar weer. Maar ik maak me ook zorgen om mijn opvolging. Wie gaat het straks regelen in de Werkplaats? 'Iemand zoals jij vinden we nooit', hoor ik dan. Maar stel dat ik over vijf maanden plat lig, dan moet het hier verder, al hoop ik nog drie tot vier jaar te leven. Ik wil nieuwe verenigingen binnenhalen, het moet groeien hier. Nee, niet met popbandjes. Toen 013 verbouwd werd, wilden bandjes hier repeteren, maar ik wil geen rotzooi, geen gerook. Ja, misschien is dat een vooroordeel."

In deze periode kijkt u ook terug, neem ik aan.

"Wat veel indruk op me heeft gemaakt. is mijn ongeval in de Stokhasseltlaan. Het was glad, mistig en ik werd aangereden door een tractor. Die reed over de motorkap van mijn auto. Als ik langer was geweest, had ik hier niet gezeten. Niemand begreep dat ik levend uit de auto ben gekomen, maar ik had alleen een scheurtje in mijn schouderblad. Later ben ik met SBS6 voor een reportage teruggegaan naar de plek waar het ongeluk gebeurde. Een bewoner van het woonwagenkamp wilde weten wat we kwamen doen. 'Een tv-programma over dat ongeval? Die man is toch dood?', zei hij. Ik stond er bij."

En op cultureel gebied?

"Ik heb in opera's gezongen, ook in

'Aida', dat was een megaproductie met dirigent Jan Jansen in de Stadssporthal. Maar ik werkte vooral achter de schermen, zoals bij de spektakels 'Marco Polo' en 'Koning Arthur' in het stadion van Willem II. Prachtig was het afscheid van Jan Jansen in de Schouwburg. Ik deed de regie, de belichting en de productie. Alle dirigenten uit de stad waren er. Jan Jansen had er geen zin in, maar we hebben hem naar het podium geroepen en 'March of Triumph' laten dirigeren. Dat was een happening. Erg blij ben ik met deze Werkplaats Amateurkunst. Hier hebben we iets neergezet."

Frans Bartels werkte als darmenbewerker op het slachthuis en was na zijn ongeval conciërge op de Jan Ligthartschool.

Hij heeft een waslijst aan nevenfuncties, onder meer: voorzitter BOOG Nederland, voorzitter Federatie Tilburgse Zangverenigingen en bestuurder Tilburgs popkoor AkoorT.

Hij was coördinator van de Reuzenmanifestatie in Tilburg en coördinator van de Kruikenmis.

In 2006 kreeg hij een koninklijke onderscheiding, in 2010 de Gouden Speld van de gemeente en in 2013 de zilveren Kruik van de carnavalsstichting. Bartels is nauw betrokken bij carnaval en het CDA.

Werkplaats Amateur Kunst zat eerder in de Lourdeskerk en de hal van Otten Sanitair in de Tilburgse Spoorzone