Het is handig om je bedrijfspand door de grote structurele veranderingen slim in te richten. Naast meer magazijnruimte kun je kamers inrichten, waar mensen alleen of in kleine groepen deel kunnen nemen aan online vergaderingen. Er is een enorme behoefte aan ruimtes die geschikt zijn voor het houden van videovergaderingen in teams. Veel kantoorpanden missen dergelijke zaaltjes. Er zijn grote vergaderruimtes, een grote kantoortuin en kleine kamers, maar geen ruimtes die daar tussenin zitten.
Daarnaast kun je denken aan een andere verhouding tussen werkplekken en overlegplekken. Je kunt je afvragen welke ruimtes het meest geschikt zijn voor het houden van videoconferences en andere vormen van overleg, en welke voor het voeren van vertrouwelijke gesprekken of geconcentreerd werken.
Breng je behoeftes in kaart
Bij een wijziging van de indeling moet je bedrijfspand ingericht zijn op het werk dat mensen wél op kantoor blijven doen. Maar hoe pak je dit aan? Maak daarvoor allereerst een plattegrond van je pand. Zo krijg je een beter beeld van de mogelijkheden. Maak vervolgens een beeld van je bezettingsgraad en bekijk de activiteiten per functie.
Bepaal dan hoeveel werkplekken je nodig hebt en hoe die plekken eruit gaan zien. Zorg voor stilteplekken. Als het pand een ontmoetingsplaats wordt, is het waardevol om ook ruimtes te hebben waar medewerkers met focus kunnen werken. Bepaal ten slotte hoe de ruimtes flexibel worden ingevuld. Steeds meer bedrijven kiezen voor een gezamenlijke ruimte die je steeds opnieuw kunt indelen, naar de behoefte van dat moment.
Door goed te kijken naar wie wanneer op kantoor is, wat deze mensen doen en wat er nodig is om dat te kunnen, kun je een plan maken voor je herinrichting. Vraag hierbij ook aan je medewerkers wat ze graag thuis doen en welke activiteiten juist liever op kantoor. Zo weet je het aantal werkplekken dat nodig is.
Waarom is het nu echt tijd voor energie besparen?
Steeds maar weer loop je tegen die groene drempel omhoog: hoe en wanneer maak ik mijn bedrijfsruimte, kantoor of werkplek energiezuiniger? Dat is eenvoudiger dan dat je denkt. Ga je verbouwen of herinrichten? Dan is het nu het moment om actie te ondernemen. We helpen je op weg met advies en enkele concrete en niet te missen tips.
Hoe kun je besparen op je energieverbruik?
En als je dan toch bezig bent, is dat het moment om ook naar je energieverbruik te kijken. Als je bijvoorbeeld meer kleine kamers voor één of twee mensen maakt, ben je met licht en verwarming bezig. Daar kun je energiezuinige keuzes in maken.
Een aantal concrete tips:
Met een lagere bezetting op kantoor zijn aanwezigheidsmelders een slimme investering. De verlichting brandt dan alleen als er iemand in de buurt is. Ga voor ledlampen voor een flinke besparing op energie.
De magazijnruimte vergroten vanwege meer online verkoop? Ook dan kan je het energieverbruik direct verlagen. Verwarming is niet of nauwelijks nodig en verlichting alleen als er iemand binnen is.
Om dat te bereiken kun je ook in het magazijn bewegingsmelders installeren. Je kunt de melders zo afstellen dat de verlichting bijvoorbeeld tien minuten of een half uur aanblijft. Als er niemand in het pad aanwezig is blijft de verlichting uit.
De belangrijkste maatregel om te besparen op verwarming is isolatie. Met goede isolatie kun je tot wel 30% op je energieverbruik voor verwarming besparen.
Richt je een koffiehoek in, vervang oude apparaten dan door energiezuinige alternatieven.
Wil je duidelijk laten zien dat je duurzame stappen neemt, dan zijn zonnepanelen de meest visuele keuze.
Licht en verwarming spelen ten slotte een heel belangrijke rol in de beleving van je pand. Ledverlichting geeft tegenwoordig ook prachtig licht. En er is een brede keuze uit zuinige verwarmingsinstallaties.
Wil je de inzichten van ondernemers weten na 1,5 jaar anders werken en hoe je veranderingen kunt aangrijpen om slim energie te besparen? Ga dan naar deze pagina om een benchmark te downloaden!