Aangeboden door Essent

Branded Content Energie

Ondernemers steeds creatiever in energiebesparing: tips voor 5 branches

Van één-pitter tot doorgewinterde retailer; energiebesparing was nog nooit zó actueel en noodzakelijk. Maar hoe doe je dat? Finn Sanden, energieadviseur bij Klimaatroute (onderdeel van Essent) crosst dagelijks het land door om ondernemers te voorzien van (broodnodig) advies. ,,Drie jaar geleden moesten we ondernemers nog overtuigen om aan de slag te gaan met energiebesparing. Tegenwoordig is de noodzaak zo groot dat ze zélf bij ons aankloppen.”

Lisa Hartog 8 december 2022

221202 Klimaatroute 02 v2

Foto: Dingena Mol.

,,In feite dwingt de overheid ondernemers nu om energiebesparende maatregelen te nemen. Er zijn uiteraard ondernemers met een groen hart, die uit zichzelf al bezig zijn met CO2-reductie, energie besparen en duurzaam ondernemen. Tóch is kennis rondom energie besparen nog vrij beperkt, merk ik,” vertelt Finn. Klimaatroute heeft sinds 2011 al ruim 80.000 ondernemers, bewoners en sportverenigingen geholpen bij de implementatie van slimme maatregelen, met als doel het energieverbruik terug te dringen.

Bewustwording

,,De eerste stap is bewustwording, dus letterlijk kennis hebben van de hoeveelheid energie die je verbruikt. Ondernemers denken vaak meteen aan het aanleggen van zonnepanelen en warmtepompen – en terecht, het zijn mooie oplossingen. Maar voor je met het grove geschut begint, kun je als ondernemer tal van andere, kleine maatregelen treffen om energie te besparen.

Neem een energiemonitorsysteem bijvoorbeeld. Die sluit je aan op je meterkast en maakt heel inzichtelijk hoeveel kilowattuur of hoeveel kuub gas je verbruikt hebt. Je kunt er ook een beetje mee gaan spelen; het laat namelijk zien welke apparaten het meest verbruiken. Monitor eens een dag waarop je de extra koeling of beeldschermen uit laat staan, bijvoorbeeld. Hoeveel scheelt dat in je verbruik?’’

Lees ook: Winter in de retail: zo gaan winkeliers samen met energiekosten om

De spaarlamp-mythe

,,Mijn bezoek aan een ondernemer onlangs, liet maar weer eens zien dat ondernemers nog best wat te leren hebben als het gaat om energiebesparing. Trots liet de ondernemer me zien overal spaarlampen te hebben hangen, in de veronderstelling dat die energie ‘besparen’. Ja, het woord ‘spaarlamp’ is met zijn 18 watt nogal misleidend. Met ledlampen van 3,5 watt had deze ondernemer véél meer bespaard.’’

De creatieve ondernemer

,,Als energieadviseur bezoek ik dagelijks ondernemers uit alle branches en takken van sport, die allemaal kampen met dezelfde energieproblematiek. Ik merk dat vooral retailers zoals bakkers en slagers hard worden geraakt. De horeca trouwens ook. Het zijn branches die in de basis werken met apparatuur die veel energie verbruiken. Denk aan ovens, fornuizen en koelsystemen. Waar je wellicht pessimisme zou verwachten, word ik juist vaak positief verrast door hun optimisme en proactieve houding. Dat was pakweg drie jaar geleden wel anders. Toen moesten we deze ondernemers nog echt motiveren om met energiebesparing aan de slag te gaan.”

Lees ook: Winter in de horeca: frituur en grill uit, verwarming pas aan als er klanten zijn

,,Noodzaak maakt creatief. Ik kom vaak ondernemers tegen die zelf op zoek gaan naar energiebesparende alternatieven. Zeker in de agrarische sector zijn ze in rap tempo aan het innoveren. Zo was ik onlangs op bezoek bij een tuinbouwer die druk in de weer was met miniatuurwindmolens. Dat is inspirerend en maakt mijn werk als energieadviseur extra leuk. Ik spar graag met ondernemers, van die kruisbestuiving leer ik op mijn beurt ook weer nieuwe oplossingen kennen.’’

Energiebesparende innovatie in stroomversnelling

,,En die nieuwe technieken zijn er volop. Infraroodpanelen, bijvoorbeeld, die ruimtes vanaf 10 meter hoogte kunnen verwarmen en een stuk zuiniger zijn dan verwarmingstechnieken die je nu nog vaak tegenkomt. Of speciale aircosystemen die zuinig zijn en tegelijkertijd een volledig pand kunnen verwarmen. En zo zijn er tal van andere zuinige oplossingen die nu in een stroomversnelling worden ontwikkeld. Nood breekt ijzer, hé?’’

‘Door te sparren met ondernemers ontdek ik zelf ook nieuwe, innovatieve technieken’

Energie besparen in de horeca?

 • Plaats een tijdschakelaar op apparaten zoals koelingen die je maar een paar uur per dag gebruikt. Koelingen voor frisdranken bijvoorbeeld, hoeven ’s nachts niet aan te staan.
 • Maak gebruik van aanwezigheidsdetectoren op de verlichting in ruimtes waar je maar kort bent, zoals de toiletten, je voorraadruimte of berging.

 • Zet de verwarming pas aan als er gasten in de zaak zijn en houd de buitendeur gesloten zodat de warmte binnen blijft.

Energie besparen als winkelier?

 • Een schoenenzaak of kledingboetiek verbruikt doorgaans minder energie dan een bakker of automonteur. Winkeliers moeten het vooral hebben van besparing op kleinere zaken zoals verlichting. Een veelgehoorde tip, maar cruciaal is het vervangen van tl-buizen en spaarlampen voor ledverlichting. Begin daar eens mee.
 • Ben je als winkelier afhankelijk van een verhuurder? Dan snap ik dat je niet staat te springen te investeren in isolatie. Ga het gesprek eens aan met de verhuurder en probeer een compromis te sluiten; stel voor de huur iets te verhogen, in ruil voor een nieuwe ketel, bijvoorbeeld. Ga dus samen op zoek naar een win-winsituatie.

 • Houd de winkeldeur gesloten en voorkom onnodig stoken (of koelen). Gemeente Haarlem deelde onlangs groene stickers uit aan winkeliers met de tekst: ‘Mijn deur is dicht, maar ik ben wel open!’. Ergens begrijp ik dat winkeliers er huiverig voor zijn. Een dichte deur, nodig dat wel voldoende uit? Maar de kracht zit ‘m in de samenwerking. Als elke winkelier het doet, wordt het normaal.

Energie besparen op kantoor?

 • Ben je gevestigd in een monumentaal pand, dan is isoleren vaak knap lastig. Doe je de verwarming aan, zorg er dan voor dat die voorzien zijn van radiatorfolie. Zo trekt de warmte die je met de radiator opwekt niet in de muur.
 • De collega die het altijd koud heeft bepaalt veelal de temperatuurnorm. Zet de verwarming tóch maar drie graden lager en voorzie de koukleumen van een infraroodpaneeltje of gewoon een warme trui.

 • Maak gebruik van schuifschakelaars, zodat de collega die het laatst vertrekt alle apparaten in één beweging kan uitschakelen. Zo voorkom je dat apparaten zoals printers en verlichting ’s nachts aan blijven staan.

Energie besparen in de zorg?

 • Fysiotherapiepraktijken, huisartsen, tandartsen; de dienstverlening heeft nog veel stappen te zetten richting energiebesparing, merk ik. De verwarming staat er te loeien en behandelruimtes die (even) niet worden gebruikt blijven verwarmd en verlicht. Stap één: schakel de verwarming en verlichting uit op plekken waar je niet bent. Dat kan vrij eenvoudig met een schuifschakelaar of met smart pluggs die je met een app kan bedienen.
 • Vervang oude monitors voor energiezuinigere laptops of nog liever: tablets. Een tablet verbruikt per jaar circa 12 kilowattuur; vijf keer zo weinig als een laptop.

 • Ga eens aan de slag met een energiemonitorsysteem. Deze bevestig je aan je meterkast en laat precíes zien welke apparaten het meest verbruiken.

Energie besparen in de werkplaats?

 • Maak gebruik van slimme radiatorthermostaten. Zo kun je eenvoudigafzonderlijke radiatoren bedienen en voorkom je dat je ruimtes verwarmt waar je niet bent. Een slimme radiatorthermostaat kan je tot 30 procent op je verwarmingskosten besparen.
 • Investeer in energiezuinige apparatuur zoals energiebesparende lasmachines. Door oude lasapparaten te vervangen voor groene, nieuwe varianten kan je tot wel 40 procent op je elektriciteitsverbruik besparen.
 • Vervang tl-buizen voor led-buizen. Wees niet bang voor de investering, want je verdient deze binnen 2 jaar alweer terug doordat led-buizen simpelweg vele malen minder stroom verbruiken.

Essent heeft nog meer tips op een rij gezet. Bekijk ze per branche

tracking pixel