Nieuws Energie
Dommelsch dupe regionale stroomstop: brouwerij moet fors op de rem met verduurzaming
Door de stroomstop bij Enexis en Tennet kan bierbrouwer Dommelsch voorlopig niet aan de slag met een boiler die de productie aanzienlijk had moeten vergroenen. Een forse tegenvaller, net nu de gasprijzen zo exploderen.

Brouwerijmanager Steven Peleman van Dommelsch: 'We moeten afwachten en ondertussen doorgaan met wat we nog wél kunnen. Er zit niets anders op'. Foto: Juan Vrijdag / DCI Media
Een CO2-neutrale bierproductie: dat is de ambitie die de Dommelse bierbrouwer Dommelsch op termijn nastreeft. Zeg maar gerust zo snel mogelijk, met de dreigende gasnood die boven de markt hangt.
Om dat doel te bereiken had de brouwerij twee ‘vliegwielen’ voor ogen: het eigen vrachtwagenpark op stroom in plaats van diesel laten rijden. En daarnaast de stoomketels - een noodzakelijke schakel in de bierproductie - voortaan met stroom verwarmen in plaats van met duur en vervuilend gas.
Om die laatste omslag te maken was wel een fikse investering nodig: een mega-boiler om de ketels op te kunnen warmen. Kosten: één miljoen euro. Op het moment dat Dommelsch de boiler wilde aanschaffen, kreeg het een onverwachte boodschap van stroomleverancier Enexis: de stroom die de boiler had moeten aandrijven, kon niet geleverd worden, hoorde brouwerijmanager Steven Peleman twee weken geleden, tot zijn grote verbazing.
Dommelsch is één van de vele bedrijven in Brabant en Limburg die de dupe zijn van de regionale stroomschaarste.
Veel bedrijven dupe van stroomstop
Een flinke tegenvaller, zeker omdat onduidelijk bleef hoe lang de stroomstop aanhield. Peleman, in het AD: ,,Die duidelijkheid hebben we nog steeds niet. We gaan er nu vanuit dat het probleem zeker een jaar aanhoudt. De boiler is inmiddels afbesteld.”
Dommelsch is één van de vele bedrijven in Brabant en Limburg die de dupe zijn van de regionale stroomschaarste. Netbeheerders Tennet en Enexis kondigden onlangs voor deze provincies een stroomstop aan. Zowel nieuwe bedrijven die een aansluiting willen, als bestaande die een verzwaarde aansluiting vragen - bijvoorbeeld om hun productie te verduurzamen, werden in de wachtkamer geplaatst.
"Een vertrek uit Dommelen vanwege dit stroomprobleem? Uitgesloten! Daarvoor zijn we met ons personeel en de historie te sterk verankerd op deze plek"
Flink op de rem
De schade die bierbrouwer Dommelsch hiervan ondervindt, valt lastig in geld uit te drukken. Peleman: ,,Met die wisselende energieprijzen verandert dat ook steeds en bovendien kan de productie gewoon doorgaan. De brouwerij komt er niet door stil te liggen. We spreken zelf ook niet over schade, laat staan over schadeclaims. Dat is echt een brug te ver.”
Zeker is wel, dat Dommelsch flink op de rem moet met de vergroening van haar productieproces. ,,Op kleine schaal kunnen we nog wel wat doen. Het aandeel van biogas verhogen. 15 procent van ons gas komt van een afvalwaterzuiveringsinstallatie. Dat aandeel kan misschien wat omhoog. Maar dat is allemaal kruimelwerk, als je het afzet tegen die gas-stroom-transitie. Daar kunnen we pas mee verder als de stroomproblemen zijn opgelost. Er zit niets anders op.”
Lees ook: Stikstofprobleem, overbelast net, hoge energieprijzen: hoe dit bedrijf daar juist van profiteert
Peleman verwacht niet dat de stroomschaarste er toe leidt dat de bierbrouwer de wettelijke verplichtingen ten aanzien van duurzaamheid niet haalt. ,,Er ligt een eis die ons als bedrijf in een Natura 2000-zone verplicht om voor 2030 70 procent van onze productie te vergroenen. Ik verwacht dat de stroomleveringsproblemen tegen die tijd wel zijn opgelost.”
Dommelsch blijft Dommels
Hoewel de vrees bestaat dat Brabantse bedrijven hun toevlucht elders zoeken als de stroomschaarste aanhoudt, hoeft men daar voor brouwerij Dommelsch niet voor te vrezen, aldus Peleman. ,,We zitten met onze historie en een groot deel van ons personeel sterk verankerd in Dommelen en omgeving. Dit probleem zal ons echt niet de regio uit jagen.”