Nieuws Energie

Energiecrisis is nog niet voorbij: 'Als het tegenzit, kunnen prijzen hard stijgen'

De energiecrisis is nog niet voorbij, waarschuwde een bestuurder van Essent-moederbedrijf E.ON eerder. De energieprijzen zouden bij een koude winter opnieuw kunnen oplopen. Wat kunnen we verwachten?

Noémi van de Pol (NU.nl) 14 augustus 2023

Energiecrisis prijzen energie stijgen winter essent

Voor veel bedrijven en consumenten is een hoge energierekening een blok aan het been. Foto: ANP

De crisis is volgens energie-expert Hans van Cleef van consultancybureau Publieke Zaken zeker nog niet voorbij. De afgelopen week gingen de prijzen voor gas in Nederland nog hard omhoog, omdat er een staking dreigde in Australië. ,,En het vloeibare gas (lng) dat wij gebruiken, komt helemaal niet uit Australië", benadrukt Van Cleef. ,,Dat geeft aan hoe nerveus de markt is. Als het even tegenzit, kunnen de prijzen hard omhooggaan", aldus Van Cleef tegen NU.nl.

Hoe de prijzen zich de komende winter zullen ontwikkelen, hangt af van verschillende factoren. Als het bijvoorbeeld heel koud wordt in Azië, zullen Aziatische landen ook veel lng nodig hebben. ,,Dan neemt de concurrentie op de energiemarkt toe en wordt het ook duurder voor ons", legt Van Cleef uit. ,,Er is niet genoeg voor iedereen. Wij moeten dan de hoofdprijs betalen als we het hierheen willen krijgen."

Lees ook: Energie in overvloed, maar Westlandse ondernemers kunnen hun stroom niet kwijt: ‘Zonnepanelen afgekoppeld’

Nog niet terug bij situatie van voor 2022

We zijn dan ook nog lang niet terug bij de situatie zoals die voor 2022 was, zegt Jilles van den Beukel, energie-expert bij The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS). ,,De energiemarkt is nu krap, dat zie je terug in de prijzen. Maar we zitten ook niet meer in de crisissituatie van vorig jaar."

Volgens Van den Beukel blijft de energiemarkt naar verwachting nog wel een paar jaar zo. ,,Rond 2026 komt er veel meer capaciteit op de markt, doordat de lng-fabrieken die nu gebouwd worden dan af zijn. Dan zal ook de markt weer wat afkoelen."

"De kans is klein dat de prijzen weer zo hoog worden als in 2022"

Jilles van den Beukel

Maar wat de prijs van energie in de toekomst precies gaat doen, weten we nog niet. ,,Ik ga niets voorspellen", zegt Van den Beukel. ,,Maar de kans is klein dat de prijzen weer zo hoog worden als in 2022. Aan de andere kant zullen we de komende jaren waarschijnlijk ook nog niet teruggaan naar de energieprijzen van voor de crisis."

Lees ook: Steeds meer bedrijven handelen zelf in lokale, groene stroom

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws