Nieuws Energie
Ingrijpen voor het te laat is: restaurant vrijwillig twee maanden in lockdown
Beter nu ingrijpen dan wanneer het te laat is. Dat is het motto van restaurant Villa Copera nu ook zij gebukt gaan onder de hoge inkoopprijzen en energiekosten. Ondernemers zijn genoodzaakt prijzen te verhogen en de terrasverwarming uit te laten. De eigenaren van het restaurant in het Gelderse Tolkamer gaan zelfs een stapje verder en kiezen voor een vrijwillige lockdown van twee maanden.

Chef-kok Aran Tijmense (links) en Villa Copera-uitbater Jeroen Fierkens. Foto: Jan Ruland van den Brink
Jeroen Fierkens, uitbater van de horecagelegenheid langs de Rijn, ziet geen andere mogelijkheid. De maanden oktober en november zijn traditioneel geen vetpot voor zijn restaurant. Nu gasten zelf ook hoge rekeningen hebben, neemt de aanloop alleen maar af, verwacht de ondernemer. December is traditioneel wél een topmaand voor het restaurant, dus dan gaat de zaak weer open.
Kachel stond pas een week aan
Fierkens moest naar eigen zeggen lang wikken en wegen om tot deze zelf opgelegde lockdown te komen. ,,Maar de rekeningen zijn nu al te hoog", zegt hij in gesprek met de Gelderlander. ,,Dat kan je zwaar de kop kosten als je maar aan blijft modderen. En dan moet je bedenken dat we de kachel pas vorige week hebben aangezet. Afgaande op het verbruik in de jaren voor corona kost het met de huidige prijzen 7.000 tot 8.000 euro per maand om de zaak warm te houden.”
Het is dan volgens hem goedkoper om helemaal te sluiten: ,,Ik heb weinig vast personeel, dus die kosten rijzen niet de pan uit. Beter nu ingrijpen dan wanneer het te laat is”, zegt hij. ,,Of dit een goed besluit is? Dat zal later blijken.”
Lees ook: Deze chef stak zijn kop in het zand en ging failliet, nu helpt hij ondernemers
Alleen in het weekend open
Horecazaak De Swaenebloem – eveneens in Tolkamer – is komende tijd vanwege de hoge energiekosten alleen in het weekend open. Sander Wind, voorzitter van KHN Gelderland, noemt de maatregel van de Tolkamerse zaken tamelijk uniek. Niet veel zaken gaan namelijk compleet dicht. Dat kan doordat ze hun energietarief langere tijd hebben vastgezet.
Dit is bij zaken als Eet-Lokaal in Zevenaar en Brasserie Een Mooie Dag in Duiven bijvoorbeeld het geval. ,,Alleen bij ons café (De Beloning, PG.) hebben we variabel. Gelukkig zitten we aan de zonnige kant, maar fijn is anders”, zegt eigenaar Edwin Tunnissen.
Crises vragen veel van horecaondernemers
Wind ziet wel dat veel horecazaken al tijden een paar dagen extra dicht blijven, maar dat had weer een andere oorzaak. ,,Niet de gasprijs, wel het personeelstekort. We rollen de afgelopen tijd van crisis naar crisis: eerst corona, toen het personeelstekort, nu weer in de energiecrisis. Het vergt veel van horecaondernemers. De nood is echt hoog.”
"De gevolgen van corona konden we opvangen door terrassen langer open te houden, zodat mensen minder dicht op elkaar zaten. Maar veel ondernemers laten heaters nu uit door de hoge gasprijzen"
Volgens Wind - zelf eigenaar van FortVier in Arnhem - staan horecazaken voor een uitdaging. Zeker nu het aantal coronabesmettingen stijgt. ,,Dat konden we vorig jaar opvangen door terrassen langer open te houden, zodat mensen minder dicht op elkaar zaten. Maar veel ondernemers laten heaters uit door de hoge gasprijzen. Dat is namelijk niet te betalen.”
De voorzitter van KHN Gelderland roept gasten dan ook op om mee te denken. ,,Als je buiten wilt zitten, trek dan een extra dikke trui aan.” Verder hoopt hij op steun van de overheid, bijvoorbeeld door een energieplafond.
Energietoeslag per diner
In horecaland wordt ook gesproken over een energietoeslag per diner, zegt de Didamse horecaondernemer Frank Gesthuizen. ,,Dat idee speelt in het land, maar ik zie dat hier niet snel gebeuren. Wij willen de prijzen ook niet verhogen, want dan komen de klanten niet meer."
Ondernemers, overheid én gasten moeten samenwerken
Toch wordt de energietoeslag sinds medio september wel al toegepast bij restaurant Achteraf in Zoetermeer. KHN Gelderland hoort niet dat Gelderse zaken dit ook overwegen. ,,Maar met de huidige prijzen voor energie en inkoop van goederen snap ik het wel. Je moet als horecazaak immers ook je marges houden om in de huidige crisis het hoofd boven water te houden”, meent Wind.
Het is volgens hem zaak dat ondernemers, gasten en de overheid samenwerken om de horeca levend te houden. ,,Zo kunnen we elkaar de winter door helpen.”