Nieuws Energie

Tegemoetkoming Energiekosten mkb: Molenaar en Van Teeffelen verbaasd over timing

De professoren Cor Molenaar en Lex van Teeffelen hebben met verbazing gereageerd op de timing van het kabinetsplan Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) voor het mkb, dat per 1 april 2023 in zou moeten gaan.

Van onze redactie 14 oktober 2022

Energieprijzen inflatie

Lees ook: Per 1 april 2023: kabinet wil helft stijging energiekosten mkb vergoeden

'Deze regeling gaat in het voorjaar 2023 in? Vrijwel alle bedrijven die de steun nodig hebben, bestaan dan niet meer', stelt professor Lex van Teeffelen (Entrepreneurial Finance and Firm Acquisition). 'Waarom niet hetzelfde tijdpad als voor particulieren? Het gaat hier om circa 1,2 miljoen ondernemers en bijna 1,6 miljoen arbeidsplaatsen. Nu wreekt zich de totale incompetentie en gebrek aan kennis van de financieel-economische wereld van de huidige ministers in de sociaal-economische driehoek. Ik verwacht sterk oplopende werkloosheidcijfers vanaf Q1 2023. Toch nog ergens groei'.

Professor Lex van Teeffelen is dinsdag 18 oktober studiogast in het kijkradioprogramma De Ondernemer Live (11.00 tot 13.00 uur), waarin hij onder meer reageert op de conclusies uit de recente KB Index, maar ook op de Tegemoetkoming Energiekosten.

Begin 2023 meetmoment voor mkb

Voor de duidelijkheid: het zijn 'Haagse bronnen' die media melden dat de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) ingaat per 1 april 2023. Begin 2023 is een meetmoment, dan moeten de bedrijven hun energierekening op tafel leggen. Hoe een en ander wordt verwerkt en wie er uitkeert, is nog onduidelijk.

Lees ook: Energietarief van 80.000 euro per maand: ‘Er gaan flinke klappen vallen in de horeca’

Tegemoetkoming energie: 'Waarom weer wachten?'

Hoogleraar Cor Molenaar meldt eenzelfde reactie als Van Teeffelen, is ook verbaasd over de timing van de tegemoetkoming-in-wording ,,Waarom weer wachten en waarom weer de helft? Moet eerst de helft omvallen? Belasting en energietoeslag, 35 procent, kan morgen afgeschaft worden voor deze groep. Gewoon via de factuur".

< DIT ARTIKEL WORDT NOG AANGEVULD >

Lees ook: Energie-minister Miriam Staffhorst (Ondernemerskabinet): 'Stop met het verstikken van ondernemers'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws