Nieuws Energie
Deze kweker hoeft niet te vrezen voor een torenhoge gasrekening: zijn kas is helemaal energieneutraal
Kas van de toekomst? Energieneutraal. Bedrijf van de toekomst? Klimaatneutraal. Trend van de toekomst? Zelfvoorzienend! Het Boskoopse boomteeltbedrijf Hoogeveen Plants is het allemaal. En dat is uitzonderlijk, zegt duurzaamheidsexpert en Urgenda-oprichter Jan Rotmans.

Siem Hoogeveen (li) en Bob Hoogerdijk in hun nieuwe energieneutrale kassencomplex met zonnepanelen en warmtepompen. Hoogeveen Plants heeft nog veel meer ambities en wil klimaatneutraal en zelfvoorzienend zijn. Foto: Frank de Roo
De wereld vergroenen. Letterlijk. Dat wil Boskoper Siem Hoogeveen (59), oprichter en directeur van Hoogeveen Plants. ,,Ik wil veel meer plantjes bij mensen in de tuin. Die plantjes kweken wij, al ruim 35 jaar. En dat doen we zo duurzaam mogelijk.”
Het internationale bedrijf, met 75 medewerkers en 10 locaties, opende afgelopen weekend een gloednieuw kassencomplex naast de hoofdvestiging. In een enorme werkloods zie je door het glazen dak heen de zonnepanelen liggen. ,,We wekken onze eigen stroom op en verwarmen met warmtepompen”, zegt mededirecteur Bob Hoogerdijk (38) in het AD. ,,Volledig energieneutraal.”
Lees ook: Licht gaat uit in de kassen door energieprijzen: ‘Veel minder bloemen, planten, groenten en fruit’
Daar blijft het niet bij, want het bedrijf wil in 2030 ook klimaatneutraal zijn. ,,Energieneutraal is een rekensom voor warmte en elektra”, zegt Hoogeveen. ,,Je schaft zonnepanelen aan, je berekent wanneer je de investering hebt terugverdiend. Klimaatneutraal gaat verder, het betekent dat je in je bedrijfsvoering op geen enkele manier bijdraagt aan uitstoot van broeikasgassen.”
"Het gaat om waarde creëren binnen je bedrijf. Waarde creëren voor de aarde in de toekomst"
'Waarde creëren binnen je bedrijf'
De ambitie is ook zijn persoonlijke overtuiging, zegt de ondernemer. ,,Het gaat om waarde creëren binnen je bedrijf. Waarde creëren voor de aarde in de toekomst. Het is mijn visie en mijn idealisme om dit te willen doen. Dit gaat ons waarde geven om te mogen produceren, zo zie ik het.”
Het bedrijf is al op vele fronten actief. Het is zelfvoorzienend met water, met grote bassins voor hemelwater dat wordt gerecirculeerd. Er wordt uitsluitend gewerkt met gerecycled plastic en toegewerkt naar zero plastic. De teelt is al gedeeltelijk biologisch en die wordt steeds verder uitgebreid.
Lees ook: De kas van Maurice is helemaal gasloos, maar juist daardoor ging hij failliet
Er wordt ook kritisch gekeken naar gebruik van grondstoffen, zoals veen in potgrond. ,,Bij het afgraven van veen komt veel CO2 vrij, dat compenseren wij nu nog, maar liever gebruiken we geen veen meer. We zijn inmiddels 50 procent veenvrij en willen naar 100 procent.”
Zelfvoorzienend zijn is bij Hoogeveen Plants een groot goed en dat speelde ook bij de planvorming voor het nieuwe kassencomplex. ,,We wilden geen externe bureaus inhuren, er zit zoveel deskundigheid bij onze eigen mensen. Er is een projectteam samengesteld, vanuit de teelt, de logistiek, de communicatie. We hebben alle vraagstukken ondergebracht en het team heeft alles uitgewerkt. Dat heeft bijzonder goed uitgepakt.”
Zelfvoorzienendheid is sterk opkomende trend
De aanpak van Hoogeveen Plants is uitzonderlijk te noemen, zegt professor Jan Rotmans (61), hoogleraar transities & duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit. Rotmans is tevens medeoprichter van klimaatstichting Urgenda.
,,Er is een sterk opkomende trend bij bedrijven om zelfvoorzienend te worden op energiegebied. Dit vanwege zeer hoge energietarieven en onzekerheid over compensatie. Wel uitzonderlijk dat Hoogeveen Plants dit met eigen mensen, kennis en expertise doet.”
"Zelfvoorzienendheid maakt bedrijven minder kwetsbaar en juist wendbaar en veerkrachtig"
Rotmans vindt het ook uitzonderlijk dat het bedrijf op meerdere terreinen zelfvoorzienend wil zijn, zoals met water en teeltmateriaal.
,,Hierin is Hoogeveen Plants trendsettend, want de grondstoffentransitie wordt nog belangrijker dan de energietransitie. Dat het zo breed wordt getrokken en met eigen mensen is nu nog geen trend, maar verdient wel navolging. Ik verwacht dat veel bedrijven dit brede, zelfvoorzienende spoor gaan volgen. Het maakt ze minder kwetsbaar en juist wendbaar en veerkrachtig.”