Nieuws Energie

Ook bakker Remy Ooink wanhopig over energieprijzen: ‘Als dit zo doorgaat ben ik volgend jaar failliet’

Hij heeft een goedlopende broodjeszaak in hartje Eibergen. Maar de exploderende energieprijzen dreigen het levenswerk van de Haaksbergse ondernemer Remy Ooink te vernietigen. „Hier kun je niet tegen ondernemen. Als dit zo door gaat, ben ik volgend jaar failliet.”

Jelle Boesveld 14 september 2022

Bakker bart remy energieprijzen

Remy Ooink van Bakker Bart is de wanhoop nabij: door de exploderende energieprijzen vreest hij het einde van zijn bedrijf. Foto: Tubantia/Frans Nikkels Fotografie.

De Ondernemer Vandaag: alles over de energieprijzen

Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de energie- en koopkrachtcrisis? Het laatste nieuws over Prinsjesdag als eerste lezen of beluisteren via de nieuwsupdate? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.

Lees ook: De kas van Maurice is helemaal gasloos, maar juist daardoor ging hij failliet

Het is druk in zijn Bakker Bart op de Brink in Eibergen. Zowel de stoelen buiten op het terras als de zitjes binnen zitten ramvol. Niet alleen met Eibergenaren, maar ook met toeristen uit de randstad en Duitsland. Ze staan in de rij voor de balie waar Remy Ooink zijn personeel helpt. „Mensen willen na corona het geld weer laten rollen. Ze zijn blij dat ze weer in de horeca kunnen genieten. En ook onzeker over wat komen gaat, dus nemen ze het er van", vertelt hij aan Tubantia.

Energierekening: van 18.000 naar 80.000 euro per jaar

Toch pakken zich gitzwarte wolken samen boven de broodjeszaak van Ooink. De reden? De exploderende energieprijzen. Tot 1 januari betaalt de ondernemer 18.000 euro per jaar aan energiekosten. Maar als het vaste contract eindigt, wordt dat op basis van de huidige tarieven in 2023 een bedrag van 80.000 euro. Een stijging van maar liefst 62.000 euro op jaarbasis. „Ze kwamen al bij me om een nieuw energiecontract te tekenen. Ik heb geweigerd. Ik teken toch niet voor mijn eigen faillissement?”

Lees ook: Hoogleraar Cor Molenaar: Rampscenario voor mkb dreigt, solidariteit is vereist

De stroomvreter, de elektrische oven

Remy wijst naar de hoek van de zaak. Daar staat ’ie: de stroomvreter. Een elektrische oven, waardoor hij grootverbruiker is. „Ik heb nog geluk dat ik geen gasoven heb, zoals nog veel bakkers. Maar toch. Ik ben hier al zeven jaar met veel plezier ondernemer, maar tegen deze energiecrisis valt niet te ondernemen. Normaal gesproken kun je bij tegenvallende cijfers als ondernemer aan knoppen draaien, om het resultaat te verbeteren. Maar dat is bij deze enorme bedragen niet mogelijk. Het ligt buiten mijn macht. Dat maakt je machteloos.”

"Ik ben hier al zeven jaar met veel plezier ondernemer, maar tegen deze energiecrisis valt niet te ondernemen"

Prijzen verhogen?

De prijzen verhogen? „Hoe dan? Want alles wordt duurder. De inkoopprijzen stijgen met tien procent, de loonkosten ook ter compensatie van de inflatie en daarbovenop zo’n exorbitante stijging van de energiekosten. Wat moet een broodje dan gaan kosten? Nee, als dit doorgaat, haal ik volgend jaar december niet.”

Corona heeft spaarrekening geplunderd

Veel vet op de botten heeft de ondernemer na corona niet. „Ik heb de coronacrisis overleefd door mijn reserve op de spaarrekening te plunderen. Na de crisis hoopten we weer een buffer op te bouwen, maar nu staat de volgende crisis alweer voor de deur. Mensen beseffen het nog niet, maar die oorlog in Oekraïne wordt door de hogere energieprijzen nu ook hier uitgevochten.”

Lees ook: Energierekening Bakker Marcel van 3000 naar 18000 euro per maand

Personeel maakt zich zorgen

Dertien personeelsleden heeft Ooink in dienst. „Veel van die meiden wonen zelfstandig. Die maken zich ook zorgen. Ze hebben thuis een soortgelijke crisis in het klein met stijgende energiekosten, hogere huren en duurdere boodschappen. Ik kan uit voorzorg geen extra personeel aannemen, dus werk ik nu zeven dagen per week. Maar dat hou je op den duur als net getrouwde jonge vader ook niet vol.”

"Van de gemeente hoef ik niets te verwachten. Ze verwijzen naar een loket waar ik advies kan krijgen over duurzaam ondernemen. Dat helpt toch niet!"

Oplossing moet uit Den Haag komen

De oplossing? Die moet volgens Ooink uit Den Haag komen. „Van de gemeente hoef ik niets te verwachten. Ze verwijzen naar een loket waar ik advies kan krijgen over duurzaam ondernemen. Dat helpt toch niet! Ook de landelijke maatregelen brengen ons niets. BTW-verlaging op energie? Daar hebben ondernemers niets aan. Bovendien profiteren daar ook mensen van die een vast contract hebben en dus helemaal geen hogere kosten hebben.” De ondernemer pleit voor maatwerk. „Hulp voor ondernemers die aantoonbaar zwaar getroffen worden. Net als bij corona. Dat is toch niet zo moeilijk? Een stroomrekening liegt niet.”

Of hij wakker ligt van de nachtmerrie die werkelijkheid dreigt te worden? „Ik probeer er niet aan te denken. Gewoon door te gaan of er niets aan de hand is. Wat moet je anders? Ik kan wel elke dag huilen, maar dat lost niets op. Ik heb geen invloed op de oorlog of op de energieprijzen. Het enige wat ik kan doen is ondernemen. Hopen dat het beter wordt. Maar dat het zo zou gaan? Nee, dat had ik nooit verwacht.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws