Nieuws Energie

Een van grootste plantenkwekers van Nederland stopt door kostenstijgingen: 400 mensen raken baan kwijt

Plantise, één van de grootste plantenkwekers van Nederland, stopt volgend jaar vanwege de huidige extreme energiekosten. Ongeveer 200 vaste krachten en nog eens 200 flexwerkers raken hun baan kwijt. Plantise heeft vestigingen in onder meer Bleiswijk en Naaldwijk.

Fred Vermeer (AD) 7 oktober 2022

Laatste update: 11 oktober 2022 14:40

Plantise personeel kosten

Paprikaplantjes in opkweek. Foto: Thierry Schut.

Plantise laat zaadjes uitgroeien tot bijvoorbeeld kleine tomaten-, komkommer- of paprikaplantjes waar telers verder mee produceren. Het bedrijf laat die zaden ontkiemen in de donkerste maanden van het jaar, tussen december en maart, dus is er veel energie nodig. Doordat die kosten vertienvoudigden en de materiaalkosten flink stegen, kwam het bedrijf in de betalingsproblemen.

,,Deze gestegen kosten konden we niet doorberekenen aan de klant’’, zegt algemeen directeur Marco Vermeulen in het AD. ,,We namen toen het moeilijke besluit om het bedrijf ’gestructureerd’ te beëindigen zodat het personeel nog tijd heeft om ander werk te zoeken of gebruik te maken van een transitievergoeding. Met een faillissement zou dit niet mogelijk zijn.’’

Glastuinbouw heeft perspectief nodig

Het personeel van Plantise werd dinsdag ingelicht. ,,Dit is natuurlijk het laatste wat je wilt horen’’, zegt Vermeulen. ,,Of iemand nu pas bij Plantise werkt, of al dertig jaar. Het blijft intens triest.’’ Met vakbonden en de ondernemingsraad voert het bedrijf gesprekken over de afwikkeling van de sluiting.

Jeroen Warnaar van CNV Vakmensen vindt de sluiting van Plantise ‘een duidelijk signaal dat de glastuinbouw momenteel enorm onder druk staat.’ ,,Als de overheid niet snel perspectief biedt en duidelijkheid geeft aan bedrijven, vrees ik dat meer glastuinbouwbedrijven komende tijd in de problemen komen.”

"Als de overheid niet snel perspec­tief biedt en duidelijk­heid geeft aan bedrijven, vrees ik dat meer glastuin­bouw­be­drij­ven komende tijd in de problemen komen"

Jeroen Warnaar, CNV Vakmensen

Lees ook: 'Omvallen bakker en slager zorgt voor groot tekort stageplekken'

Fusie van kwekerijen

Plantise is een fusie van de Naaldwijkse plantenkwekerij Grow Group met collegakwekers Leo Ammerlaan en Van der Lugt uit Bleiswijk. De drie bedrijven bundelden vier jaar geleden de krachten. Het bedrijf heeft zo’n 15 procent van de Nederlandse opkweekmarkt in handen en levert jaarlijks zo’n 40 miljoen plantjes. ,,Als je bedenkt dat een teler per plant zestig kilo tomaten, dertig kilo paprika en dertig kilo komkommer produceert, dan zie je hoeveel productie elders ondergebracht moet worden”, zegt Vermeulen over de impact van de bedrijfsbeëindiging.

Plantise is één van de grootste plantenkwekers van Nederland met een kasoppervlak van 50 hectare, verspreid over zes locaties. Naast de Nederlandse vestigingen beschikt Plantise over deelnemingen in onder andere Frankrijk, Tunesië, Zuid-Afrika en de Filipijnen.

Lees ook: Toch steun mkb om energierekening (maar te laat)

Overleg tussen bonden en directie Plantise levert niets op

Een overleg tussen vakbonden en Plantise over een sociaal plan is op niets uitgelopen, maakte FNV dinsdag bekend. Het bedrijf sluit de deuren van alle vier zijn vestigingen en stelt dat er geen geld is voor een sociaal plan. Dit laatste betwijfelt FNV echter. ,,Ze verschuilen zich achter uitstaande leningen bij de bank. Maar wij hebben grote vraagtekens of er echt geen geld is", zegt FNV nu. De vakbond gaat het "tot op de bodem uitzoeken" en wil onder meer een gesprek met de bank. Het bedrijf doet volgens de vakbond "geen stap meer voor haar loyale tweehonderd werknemers" dan het wettelijk verplicht is. Zo krijgen alleen de mensen die tot op de laatste dag in dienst zijn een transitievergoeding. "De mensen die nu een andere baan vinden kunnen daarnaar fluiten", aldus FNV.

Algemeen directeur Marco Vermeulen kon nog geen inhoudelijke reactie geven op het bericht van FNV.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws