Nieuws Energie

Toch steun mkb om energierekening (maar te laat)

Er komt gerichte steun voor mkb’ers die getroffen worden door de gevolgen van de hoge energietarieven. Voor hen tuigt het kabinet de Tegemoetkoming EnergieKosten-regeling op. Kleinere bedrijven en zzp’ers kunnen net als huishoudens gebruik maken van het tijdelijke prijsplafond. Belangengroeperingen vinden dat het allemaal te laat is.

Van onze redactie 4 oktober 2022

Prijsplafond energie tegemoetkoming energiekosten regeling mkb energierekening tekat

Foto: Shutterstock.

De Tegemoetkoming EnergieKosten-regeling (TEK) is gebaseerd op het energieverbruik en de omzet van een ondernemer. ,,De compensatie bestaat dan uit een deel van de kostenstijging dit jaar en in 2023”, meldt Micky Adriaansens, VVD-minister van Economische Zaken en Klimaat. Hoe hoog de steunregeling precies gaat uitpakken is nog niet bekend.

'In de kern gezonde bedrijfsvoering'

,,Ondernemers zijn vaak net als consumenten bereid om stappen te zetten met besparen en verduurzamen, maar ontkomen vanwege de aard van hun productieproces of type dienstverlening soms simpelweg niet aan een hoog, oftewel intensief, energieverbruik terwijl ze in de kern een gezonde bedrijfsvoering hebben”, aldus Adriaansens. ,,Bovendien is het niet voor iedere mkb’er meer mogelijk om zijn prijzen genoeg te verhogen om de extra energiekosten te dekken én voldoende afzet te behouden. Daarom komt het kabinet nu met extra ondersteuning via de TEK.”

Lees ook: Schulphulpverlening verwacht barre tijden: vroegsignalering energierekening ondernemers in de maak

Adriaansens verwacht de voorwaarden van de TEK qua doelgroep, het totale budget, de percentages en de maximale steun per onderneming op korte termijn bekend te kunnen maken. Ze wil kleine of nauwelijks actieve deelnemers buiten de TEK laten. Daardoor kan daadwerkelijke openstelling via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) duren tot het begin van 2023.

'Bakker en slager houden het niet uit tot tweede kwartaal 2023'

Hans Biesheuvel van ONL is blij dat het kabinet ‘eindelijk in actie komt en bedrijven houvast geeft’. ,,Ik schrik wel van het feit dat openstelling pas kan plaatsvinden in het tweede kwartaal van 2023. Het duurt echt te lang, zolang houdt de bakker en slager het echt niet uit.”

De minister ziet dat ook en zegt dat ze gaat proberen om vanaf november tijdelijk de bedrijfslasten te verlagen. Biesheuvel heeft twee adviezen voor haar: ,,Haal de lastverzwaring als de vennootschapsbelasting, die tijdens Prinsjesdag zijn gepresenteerd, van tafel. Daarnaast: stel het terugbetalen van de uitgestelde belasting uit. Ondernemers moeten die vanaf deze maand gaan terugbetalen. Ze houden zo meer geld in de onderneming.”

Lees ook: Econoom Molenaar verdenkt overheid van dubbele agenda: 'Ze laten ondernemers al verzuipen'

'Niet rechtvaardig en niet goed voor de economie'

Volgens Jan Meerman, directeur van branchevereniging INretail, is het nieuws voor het kleine mkb ‘een mooie compensatie’. Toch heeft hij veel vragen over de energie-intensieve bedrijven. ,,Wanneer ben je dat en wanneer niet? Dat is nog steeds niet duidelijk.”

Daarnaast heeft Meerman zorgen over de filiaalbedrijven die volgens hem ‘weer buiten de boot vallen’. ,,De politiek wil de grote supermarkten en private-equity-bedrijven niets geven. Maar daardoor vallen de Nederlandse filiaalbedrijven - waar tienduizenden mensen werken - tussen wal en schip. Hoe wij de plannen lezen, komen zij voor geen enkele compensatie in aanmerking. Plat gezegd: omdat de Zara niets mag krijgen, valt de Wibra buiten de boot. Dat is niet rechtvaardig en niet goed voor de economie.”

Ook ondernemersclubs MKB-Nederland en VNO-NCW willen graag snel duidelijkheid van het kabinet. Ze zijn blij dat er steun komt, en hebben begrip dat zo'n regeling tijd kost, ,,maar dit is voor ondernemers nog wel erg ver weg." De brancheclubs wijzen erop dat bedrijven in andere landen al gesteund worden door de overheid. Ze balen ervan dat nog steeds niet duidelijk is welke groepen ondersteuning krijgen. MKB Nederland en VNO-NCW willen "binnen enkele weken" weten hoe de overbruggingsregeling eruit ziet.

Prijsplafond voor consumenten en kleine ondernemers

Vanaf 1 januari gaat een maximale prijs gelden voor de eerste 1200 kuub gas en de eerste 2900 kilowattuur stroom die wordt gebruikt. Een kuub gas kost dan maximaal 1,45 euro en een kilowattuur elektriciteit 40 cent. Wie per jaar niet meer verbruikt dan dat plafond, is dan maximaal zo'n 241 euro per maand kwijt. Het prijsplafond gaat heel 2023 gelden. Wie meer verbruikt dan het ingestelde plafond, betaalt het hogere markttarief. Kleinere kantoren en ZZP'ers kunnen net als huishoudens gebruik maken van het tijdelijke prijsplafond, de zogenoemde kleinverbruikersregeling.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws