Nieuws Energie

Deze Limburgse slager zag energiecrisis aankomen en onderhandelde goed over een nieuw vast energiecontract

Slager Funs Rutten in Panningen kan goed onderhandelen. Hij liet zich niet als een mak schaap naar het hakblok voeren door zijn energieleverancier. Zijn oude contract loopt eind dit jaar af, maar hij betaalt niet de hoofdprijs voor het nieuwe. ‘Ik ben al in januari begonnen met onderhandelen en uiteindelijk een goede prijs voor elektra en stroom gekregen.’

Eduard Voorn 3 november 2022

Rutten slager

Slager Funs Rutten (rechts) in zijn slagerij in Panningen. Foto: Slagerij Rutten

In hartje Panningen (Noord-Limburg) in het winkelgebied runt Funs Rutten zijn slagerij, die al vier generaties in bezit is van de familie. ,,Niets is zo erg als variabele contracten. Hoe kan ik dan mijn werk doen en prijzen bepalen voor mijn producten?” vraagt Rutten zich hardop af. ,,Mijn insteek is het weer krijgen van vaste contracten voor gas en elektriciteit. Als grootverbruiker heb ik bij Eneco mijn eigen accountmanager. Door al heel vroeg te beginnen over mijn aflopende contracten kon ik uiteindelijk goede nieuwe vaste contracten afsluiten. Mijn dag- en nachtstroom wordt wel zesmaal duurder en gas iets meer dan tweemaal duurder, maar nog altijd te doen.”

Lees ook: Deze slager ging van het gas en hield energierekening in toom: ‘Wisten dat we moesten verduurzamen'

Funs Rutten (uiterst rechts) met zijn personeel in de slagerij.

Rutten (53), hij heeft 34 personeelsleden op de loonlijst staan, is niet alleen een goede slager én onderhandelaar, hij heeft ook een duurzaamheidsvisie. ,,Als je de krant leest en televisie kijkt, dan weet je als ondernemer dat je moest gaan verduurzamen. We moeten iets doen voor het milieu”, zegt hij met Limburgse strengheid. ,,Natuurlijk wil ik ook een stabiele regering met visie op verduurzaming, maar je kon als ondernemer weten dat dit ooit ging gebeuren. Sinds 2010 ben ik daarom bezig met verduurzamen van winkel en machines, het verbreden van mijn assortiment en het starten van een webshop.”

"Je kon als ondernemer weten dat dit ooit ging gebeuren. Sinds 2010 ben ik daarom bezig met verduurzamen van winkel en machines"

Slager Funs Rutten over de energiecrisis

In de slagerijwereld is het gebruikelijk om voor elk koelmeubel, dan wel koelcel een aparte motor te hebben. Rutten: ,,Alle vijftien separate motoren hebben we in 2010 vervangen voor één grote centrale koelmotor. Dat leverde een enorme besparing op van wel 25 procent op onze energierekening. De warmte die vrijkomt van de koelmotor wordt gebruikt om elke dag 1000 liter water te verwarmen naar 60 graden Celsius. Het gasverbruik is daarmee met een aanzienlijk percentage van wel 70 gedaald.”

Dak met honderd zonnecellen

Het warme water wordt gebruikt om de gigantische vaatwassers te voorzien en ingrediënten als soepen mee te bereiden. Helemaal van gas af kan nog niet, maar misschien in de toekomst wel, denkt Rutten. ,,Er lig een plan om ons winkelgebied als proef in de toekomst te gaan aansluiten op een warmtenet en dan ik geheel van het gas af.”

Lees ook: Bakker Hans moet 49 mensen ontslaan na faillissement: energierekening van 13.000 euro per maand

Het eigen pand, met ledverlichting, is door slager Rutten dermate geïsoleerd dat het een zeer hoge ranking heeft gekregen: Triple A. ,,Ons nieuwe dak heeft witte in plaats van die zwarte dakdekking, alles om het binnen niet te warm te laten worden. Volgend jaar maart komen er ook nog eens honderd zonnecellen op te liggen, dat had eerder gekund, maar er zijn leveringsproblemen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws