Nieuws Energie
Deze 'vergeten' ondernemers roepen ook om een prijsplafond
Na Prinsjesdag lijken consumenten grotendeels gered door het energieplafond, maar voor het midden- en kleinbedrijf is er nog geen plan. Het kabinet heeft al wel benadrukt dat het ook bij bedrijven ‘niet de hele pijn’ kan wegnemen. Wat vinden ondernemers zelf?

David van Thuijl, chrysantenkweker: Foto: Koen Verheijden
Jan Willem Wieringa (53): Producent plastic kweekpotten en trays voor bloemen en planten
,,Sinds de energiecrisis zitten wij met een dubbel probleem", vertelt Wieiringa in gesprek met AD. ,,Door de tuinbouw die zo hard wordt geraakt, is de verkoop bij ons dramatisch teruggevallen. Tuinders die de kassen leeg laten, kopen bij ons geen potjes meer.
Ons tweede probleem is nog veel groter. Zodra ik wakker word, kijk ik meteen wat de energieprijs van de dag is. Het is dramatisch: we betalen 350 euro per megawatt, terwijl we 44 euro gewend waren. In Nederland hebben we vier fabrieken, waar we nu moeten bepalen welke machines er aangezet kunnen worden. In twee fabrieken staat de helft van de machines al stil."
Jan Willem Wieringa (producent plastic kweekpotten): ,,Tuinders die de kassen leeg laten, kopen bij ons geen potjes meer." Foto: Desch Plantpak
,,De overheid roept dat er ‘ruimte moet blijven voor ondernemersrisico’, maar hoe hadden we ons moeten wapenen tegen een Europa dat Poetin besluit te boycotten, een besluit waar ik overigens helemaal achter sta. Ik snap ook dat individuen moeten worden gecompenseerd, maar nu voelen we geen steun voor het midden- en kleinbedrijf. Als er niets gebeurt, gaan bedrijven failliet door de vraag die inklapt en door de dramatische energieprijzen.
Als eerste zou ik zeggen: stop meteen met de energiebelasting voor ondernemers. Het kan niet zo zijn dat de overheid alleen maar meer belasting binnenkrijgt door de hoge prijzen, terwijl wij op omvallen staan. Een prijsplafond hebben we ook nodig. In andere landen is dat al wel gebeurd, dus waarom kan het niet bij ons?’’
"Als er voor individuen een prijsplafond kan komen, moet dat ook voor ondernemers mogelijk zijn. Ik heb ook twee personeelsleden waar ik me verantwoordelijk voor voel"
David van Tuijl (48): Chrysantenkweker
,,Minder omzet en minder productie. Dat is nu de strategie in onze sector. De energieprijzen op de markt zijn nu vertienvoudigd, het is extreem. Je kunt er niet tegenop werken. Dus veel van mijn collega’s hebben de productie volledig stopgezet. Daarmee vergeleken hebben wij nog enigszins geluk. Vorig jaar hadden we al zo’n 60 procent van het gas ingekocht. De rest proberen we op te vangen door minder bloemen te zetten. Maar ook onze omzet is met 20 procent geslonken.
Voor iedere tuinder is de situatie ingewikkeld, sommigen staan echt op omvallen. De overheid komt nog met helemaal niks, terwijl ze eigenlijk al te laat zijn. Ik heb dit bedrijf met mijn broer en onze twee zoons willen het later overnemen. Dat is ook onze droom. We moeten proberen om hier doorheen te komen."
David van Thuijl (chrysantenkweker:) ,,De overheid komt nog met helemaal niks, terwijl ze eigenlijk al te laat zijn." Foto: Koen Verheijden
,,Ik zou ook niet per se geld van de overheid willen, maar wel een steun in de rug. Deze prijzen zijn te extreem, dus daar moet wat aan gedaan worden. Maar ik denk bijvoorbeeld ook aan een fonds waar tuinders op kunnen terugvallen als ze rekeningen of de aflossing niet meer kunnen betalen. Want het zal nog wel een paar jaar duren voordat de markt weer tot bedaren is gebracht.
We hebben hulp nodig om te overleven, maar ook om te verduurzamen. We moeten af van fossiele energie, alleen door te investeren komen we hier uit. Zelf hebben we hier voor het uitbreken van de oorlog nog nieuwe ledlichten geplaatst, dat helpt ons nu. Maar stel dat je nu wilt investeren, dan moet je wel een heel goed verhaal hebben voordat een bank instapt. Daar zou ik willen dat overheid garant staat.’’
"Stel dat je nu wilt investeren, dan moet je wel een heel goed verhaal hebben voordat een bank instapt. Daar zou ik willen dat overheid garant staat"
Lees ook: Advies aan minister Kaag: ‘Laat bakkers, slagers en cafetaria’s failliet gaan’
Ilona van Ree (51): Biologische slager
,,Mijn energiekosten zijn bijna verdriedubbeld. In oktober vorig jaar begon het al met dure energierekeningen die binnenstroomden. Ik ging van 900 euro naar 2500 euro per maand en meer. 10 procent van de omzet gaat nu op aan energiekosten, terwijl ik 2 tot 3 procent gewend was. En dat is veel voor een slager, want de marges zijn maar klein.
Dus ja, net als iedere ondernemer maak ik me zorgen over de toekomst. En uiteraard heb ik gekeken naar Prinsjesdag. Als burger ben ik best blij met een prijsplafond want thuis kan ik daar nu redelijk mee uit de voeten. Maar dat neemt mijn zorgen over mijn bedrijf niet weg."
Ilona van Ree (biologische slager): ,,Tot nu toe is er niks gezegd over een tegemoetkoming aan ondernemers, en dat is wel wat echt moet gebeuren." Foto: Vincent Jannink
,,Tot nu toe is er niks gezegd over een tegemoetkoming aan ondernemers, en dat is wel wat echt moet gebeuren. Ik betaal prijzen die per uur kunnen verschillen. Daarom houd ik dat continu in de gaten: de wasmachine gaat aan in de uurtjes dat het even voordelig is. De huidige bedragen zijn belachelijk hoog. Daar moet wat aan gebeuren, want zo houden we het niet lang meer vol. Als er voor individuen een prijsplafond kan komen, moet dat ook voor ondernemers mogelijk zijn. Ik heb ook twee personeelsleden waar ik me verantwoordelijk voor voel.
Je doet wat je kan om te besparen: ik heb de koelingen lager gezet, voor zover dat kan. De dieptekoelingen zijn uit, net als de kassa’s in de avonduren."