Nieuws Actueel
'Energierekening bedrijven nodeloos hoog'
Regionale netbeheerders moeten zich beperken tot het beheren van stroomnetten en niet allerlei sexy duurzaamheidsactiviteiten oppakken. Dat schrijft onder meer de Consumentenbond in een brandbrief aan de Tweede Kamer, meldt het AD.

Al die extra activiteit drijft de energierekening voor burgers en bedrijven nodeloos op, stellen de Consumentenbond en de VEMW, de belangenclub van grote energie- en waterverbruikers.
Dinsdag houdt het parlement een rondetafelgesprek over de nieuwe wet Voortgang Energietransitie (VET) waarin de rol van netbeheerders staat vastgelegd. De laatste jaren ontplooien Alliander, Stedin, Enexis en andere beheerders steeds meer activiteiten, zoals de aanleg van laadpalen voor elektrische auto's en het geven van energieadvies. Dit tot ergernis van Consumentenbond en VEMW.
,,Netbeheerders moeten zich op hun kerntaak richten'', meent Hans Grünfeld, directeur van de VEMW. Inmiddels bestaat al een derde van de energierekening uit netbeheerkosten. ,,Het toestaan van sexy, spannende diensten op het gebied van duurzaamheid drijft de energienota van burgers en bedrijven verder omhoog.'' Hij wijst verder op de risico's. ,, Ik hoef alleen maar de naam Vestia te noemen en u ziet dat dit niet zonder gevaar is. Neem elektrische laadpalen. Straks staat Nederland ermee vol, terwijl de auto van de toekomst op waterstof of een brandstofcel rijdt. Dergelijke activiteiten moet de markt oppakken.''
Volgens de Consumentenbond en VEMW houdt de nieuwe wet netbeheerders onvoldoende kort en biedt die te veel ruimte voor uitzonderingen. ,,Dat moet stoppen. De rendementen van netbeheerders liggen nu al véél te hoog. Met de 700 miljoen euro winst die netbeheerders jaarlijks maken worden allerlei verlieslatende activiteiten gesubsidieerd.''
Netbeheerder Alliander, actief in onder andere Noord-Holland, Gelderland en Friesland, noemt het juist verstandig dat netbeheerders zich met de energietransitie bemoeien. ,,Als er nieuwe infrastructuur komt: laadpalen of warmtenetten, moeten die open, toegankelijk en betaalbaar voor iedereen zijn'', zegt Carlo van der Borgt. ,,Als je nu in Amsterdam een laadpaal nodig hebt, zit je meteen aan Nuon vast. Dat beperkt de concurrentie.'' De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt dat Alliander en anderen geen risicovolle commerciële risico's mogen aangaan.