Nieuws Actueel

Enschedese innovatie: 'biobehang' van oude spijkerstof

Denimtex heet het innovatieve product, dat is ontwikkeld door schilder- en vastgoedonderhoudbedrijf Gebr. Van der Geest in Enschede. Het van afgedankte textiel gemaakte 'biobehang' bestaat volledig uit gerecycled materiaal en het heeft als eigenschap dat het geluidwerend is. Dat schrijft de Tubantia.

Gerben Kuitert | Foto: Wouter Borre 31 januari 2017

Denimtex Wouter Borre

Het bedrijf, geleid door Bas en Dick van der Geest en dat tachtig werknemers telt, was er mee genomineerd voor de Groene Twinkeling, de prijs voor een Overijsselse organisatie die zich onderscheidend heeft ingezet voor biodiversiteit.

Droge verf

De firma Frankenhuis in Haaksbergen, gespecialiseerd in textielrecycling, levert de in balen van 250 kilo geperste vervezelde jeans aan Van der Geest. In Enschede worden de vezels tot 'droge verf' verwerkt, zoals Bas van der Geest het noemt. Met de vezels van één baal kan circa 500 vierkante meter wand worden bekleed. Hij wil Denimtex, dat met behulp van water op de wand wordt aangebracht, ook via de groothandel gaan verkopen. De prijs: 50 tot 75 euro per vierkante meter, het aanbrengen inbegrepen. "Maar dan heb je ook iets aparts", vindt Bas van der Geest.

Legergroen

Grote organisaties als defensie, KLM en de douane laten hun werkkleding bij Frankenhuis verwerken, omdat men het ongewenst vindt dat die 'tweehands' in handen komt van derden. Van der Geest toont een plankje, beplakt met legergroene vezels. "Vezels van militaire uniformen. Als defensie het zou willen, zouden ze er wanden in hun eigen kazernes en kantoren mee kunnen bekleden."

Ook interessant:

> Gebroeders Van der Geest vervullen pioniersrol in duurzaamheid

> Zacht papier van harde stenen

> Duurzaam en sterk voor op de kinderkamer