Nieuws Actueel

Enschedese ondernemer heeft voor duizenden euro's schade na wegwerkzaamheden

Jeroen Brugman wist niet wat hem overkwam toen hij donderdagochtend de deur opende van zijn aquarium- en vijverspeciaalzaak. Een grote golf water gutste door de deuropening naar buiten. Een bassin met ongeveer 30 speciale goudvissen was gebarsten, waarschijnlijk door de wegwerkzaamheden die woensdag aan de Lasonderstraat hadden plaatsgevonden. Zo’n 20 vissen overleefden het niet, de schade loopt in de duizenden euro’s.

Van onze redactie 1 augustus 2016

Niet trillen 1

Een jaar geleden, toen de Lasonderstraat opnieuw geasfalteerd werd, had Brugman het bouwverkeer en de gemeente al gewaarschuwd. Met zelfgemaakte verkeersborden probeerde hij toen duidelijk te maken dat de trillingen schadelijk konden zijn voor de vissen en het materiaal dat hij in zijn winkel heeft staan. Woensdag tijdens nieuwe wegwerkzaamheden aan de Lasonderstraat lijkt het alsnog te zijn misgegaan. Brugman durft nog de niet met de vinger te wijzen: “Het is onduidelijk of het bassin daadwerkelijk is gebarsten door het bouwverkeer. Maar het is wel heel toevallig dat het is gebeurd terwijl zij buiten bezig waren.”

%VIDEOWIDGET%

Schade

De schade loopt op tot enkele duizenden euro’s. “Het was een op maat gebouwd bassin, dat aan de muur vastgeschroefd zat,” zegt Brugman. De winkeleigenaar meldt ook dat het ronde glas van het aquarium ‘erg’ duur is, en dat aan de speciale goudvissen een prijskaartje tussen de 25 en 100 euro hangt. De 3000 liter water komt daar nog bovenop. “Dat hadden we allicht kunnen hergebruiken, maar van de gemeente moesten we een waterdichte vloer gebruiken in plaats van een vloer met putjes,” zucht Brugman.

Aansprakelijk stellen

De vraag die rest, is wie er aansprakelijk wordt gesteld voor de schade. “Momenteel praten we met de aannemer en we gaan in gesprek met onze verzekeringsmaatschappij,” vertelt Brugman. De aannemer, Lansink-Wegenbouw BV, zou al hebben gezegd dat wanneer de winkeleigenaar denkt dat zij de schade hebben aangericht, dat Brugman het bedrijf aansprakelijk kan stellen.

Video: TV Enschede | Foto: Charel van Tendeloo