Aangeboden door Gemeente Enschede

Branded Content Actueel

Enschedese ondernemers aan het woord: Biomass Technology Group

Elke maand gaat DeOndernemer op zoek naar bedrijven die vanuit Enschede ondernemen en vraagt waarom ze nou juist voor deze regio kiezen. In deze editie CEO René Venendaal van Biomass Technology Group.

Gemeente Enschede | Beeld: Carolien Abbink 22 augustus 2017

Enschede 29

“BTG was de eerste spin-off van de Universiteit Twente in 1987 en is gevestigd op bedrijventerrein Josink Es in Enschede. We hebben ons in de afgelopen 30 jaar ontwikkeld tot specialist in de omzetting van biomassa in energie, brandstoffen en biobased grondstoffen. Praktische en innovatieve toepassingen die daardoor ontstaan krijgen een plek in aparte spin-offs. Uiteraard werken we nog steeds intensief samen met de UT, maar ook met zo’n 20 andere universiteiten, wereldwijd.”

Van junior tot CEO

“In 1991 begon ik als jr. consultant bij BTG. Tijdens mijn stages voor de studie Chemische Technologie heb ik kunnen proeven aan verschillende aspecten van de energie business. Mijn intrinsieke motivatie om te voorzien in een maatschappelijke basisbehoefte was heel sterk aanwezig en BTG past daar precies bij. Dat ik 10 jaar later CEO zou zijn had ik toen natuurlijk niet kunnen bedenken!”

De kansen liggen voor het oprapen

“Na de start op het UT terrein in 1987 hebben we eerst ons bedrijf gerund vanaf de UT en daarna vanaf het Business & Science Park, vlakbij de Grolsch Veste. Maar toen we uit ons jasje groeiden en daar niet konden uitbreiden zijn we op zoek gegaan naar een andere plek. Josink Es was en is een heel prettig bedrijventerrein. Het is groen en ruim en we konden het gebouw naar wens ontwerpen. De Josink Es en Enschede bieden alle aspecten om succesvol te ondernemen. We kunnen hier onder andere goed hoog opgeleid personeel vinden, onze contacten in Duitsland makkelijk bereiken en samenwerken met andere ondernemers op het gebied van verduurzaming.”

Practice what you preach

“Er liggen nog veel kansen voor ons en de gemeente Enschede om onze samenwerking te intensiveren. Ons speerpunt voor het bedrijventerrein Josink Es is verduurzaming en dat past natuurlijk precies bij BTG, practice what you preach! Door dit samen te doen hebben we meer daadkracht en kunnen we veel meer bereiken in minder tijd. We zijn altijd op zoek naar nieuwe interessante samenwerkingsverbanden. En ja, er zijn nog plekken vrij op de Josink Es!”