Nieuws Actueel

Gat in de markt: Enschedese presenteert online quiltcursus

Ze dacht dat ze het wel even zou doen. Marlies Mansveld (40) had ervaring met het naaien van kleding. Hoe moeilijk kon het dan zijn om met de naaimachine een mooie quilt in elkaar te zetten? "Het was heel frustrerend", vertelt de Enschedese in Tubantia.

Marlies Mansveld heeft een missie: ze wil jonge mensen enthousiast maken voor quilten. Met dat doel heeft ze haar eigen bedrijf opgericht en een online quiltcursus ontwikkeld. 15 september 2017

Marlies Mansveld Quiltinspiratie Online Cursus Enschede

Ze kan erom lachen, zoveel jaren later. "Ik was heel overmoedig en wilde direct een sprei maken voor een tweepersoonsbed met een patchwork van driehoekjes. Het paste totaal niet. De blokjes waren schots en scheef en ik begreep maar niet hoe dat kon. In filmpjes op internet zag het er zo gemakkelijk uit."

Lees ook: Handwerkboetiek in Hengelo organiseert creatief festival

In Nederland nog weinig te vinden over quilten

De mislukte blokken belandden in de kast en het had niet veel gescheeld of Mansveld had er nooit meer naar omgekeken. Het was dat mooie, kleurrijke quilts haar bleven fascineren. Ze verdiepte zich in de technieken en volgde online cursussen. Veel informatie vond ze op Amerikaanse websites. "In het Nederlands was nog niet zo veel te vinden over quilten." De Verenigde Staten daarentegen hebben een lange quilt-traditie, vertelt ze. "Als je erop let, kun je in bijna elke Amerikaanse film een quilt ontdekken."

Inmiddels kent Mansveld de kneepjes van het vak en heeft ze een missie: haar passie delen met mensen van haar eigen leeftijd. Ze heeft haar eigen blog en maakt foto-tutorials waarin ze technieken uitlegt. "Ik kreeg wel eens vragen of ik ook cursussen gaf. En ik merkte hoe leuk ik het vond om uitleg te geven." Naast haar baan als projectadministrateur op de UT richtte ze haar bedrijf Quiltinspiratie op. Ze heeft een online quiltcursus ontwikkeld en hoopt daarmee een jonge doelgroep aan te spreken.

Handwerken is helemaal hip

Met haar 40 jaar is ze één van de jongste quilters van Nederland, zegt Mansveld. "In de jaren 80 had je een quilthype in Nederland. Daardoor zijn mensen die quilten nu gemiddeld boven de 70. Jonger dan 50 vind je ze nauwelijks, en zeker niet onder de 40. Jonge mensen zoeken veel online. Dat gat probeer ik op te vullen."

De tijd is ernaar, zegt de Enschedese. "Handwerken is helemaal hip. Je ziet jonge mensen naaien, breien en haken. Quilten is denk ik nog te onbekend. Ik merk het aan mensen in mijn omgeving, ze hebben geen idee wat je er allemaal mee kunt." Ook Mansveld had vroeger allerlei andere creatieve hobby's. "Ik naaide kleding, haakte, breide, schreef verhalen en maakte sieraden, maar kon er nooit goed mijn ei in kwijt. Ik maakte altijd na wat een ander had bedacht. Met quilten bedenk ik zelf de patronen en zoek ik mooie stoffen erbij. Dan ontstaat er iets."

Maandelijkse online quilt lessen

Een quilt is samengesteld uit drie lagen, legt ze uit. Het meeste werk zit 'm in de bovenste laag met patchworkpatronen of applicaties. "Het patchwork van een quilt bestaat traditioneel uit blokken die worden verdeeld in zestien kleinere blokjes, waardoor patronen ontstaan. Persoonlijk vind ik het leuk om klassieke patronen met andere stoffen een frisse uitstraling te geven." De middelste laag van een quilt bestaat uit een tussenvulling, de onderlaag uit katoen. Het eigenlijke quilten is het doorsteppen van de drie lagen. "Ook dat kun je weer in allerlei patronen doen."

In haar online cursus leert Mansveld de deelnemers stap voor stap alle veel voorkomende technieken die nodig zijn om een quilt te ontwerpen, maken en af te werken. Dat doet ze in twaalf maandelijkse online lessen die de cursisten kunnen volgen op het moment dat het hun uitkomt. In een besloten Facebook-groep geeft ze extra uitleg en beantwoordt ze vragen. "Na twaalf maanden heb je een kant-en-klare quilt en heel veel ideeën om nieuwe quilts te maken."

Jonge mensen zoeken veel online: dat gat probeer ik op te vullen.

Marlies Mansveld