Nieuws Actueel

Entertainmentreus Live Nation stiekem weg uit GelreDome

Entertainmentreus Live Nation, eigenaar van Mojo Concerts, heeft zich in 2016 in alle stilte teruggetrokken als eigenaar van de Exploitatiemaatschappij GelreDome. Dat blijkt uit onderzoek van De Gelderlander.

Rob Berends en Marco Bouman 13 maart 2017

Gelredome optreden mojo

Daarmee is de band met de belangrijkste leverancier van topartiesten ter wereld doorgesneden. Voetbalclub Vitesse, bespeler van het stadion, is nooit op de hoogte gesteld van deze ontwikkeling. Ook voor de Gelderse gedeputeerde Jan Markink is het verdwijnen van Live Nation uit GelreDome volkomen nieuw.

Holding op Cyprus

Het eigendom van de exploitatiemaatschappij GelreDome is nu via een reeks bv's ondergebracht in een holding op Cyprus, de 2BHolding. De mannen daarachter zijn ook betrokken bij de ZiggoDome in Amsterdam, die nog wel onderdeel is van Live Nation. Via hun eigen bedrijf Black Box Operations hebben zij nu het uitbaten van GelreDome in handen. De nieuwe eigenaren willen geen toelichting geven op de gang van zaken.

Meerderheidsbelang

Mojo/Live Nation kocht in 2012 een meerderheidsbelang in de onderneming van de provincie Gelderland. Daarvoor betaalde de concertorganisator 4,5 miljoen euro. GelreDome en het provinciebestuur waren ervan overtuigd dat de overname door Live Nation de komst van een stroom topartiesten naar Gelderland zou betekenen. Het optimisme druipt uit de brief die Marius Prins en Paul van Sliedrecht op 29 maart 2012 aan de Gelderse gedeputeerde Jan Markink sturen. De mannen, die dan samen verantwoordelijk zijn voor de exploitatie van GelreDome, denken dat ze de donkere wolken boven het stadion kunnen verdrijven. Het gaat dan al een tijdje niet zo geweldig meer met GelreDome. De hoogtijdagen van Marco Borsato, die met zijn Symphonica in Rosso Arnhem dagenlang in vuur en vlam zette, zijn vervlogen. Het aantal optredens loopt terug. Aan de horizon nadert gevaar.

Concurrent van formaat

In Amsterdam is een concurrent van formaat verrezen: de Ziggo Dome in Amsterdam. Kleiner dan GelreDome, maar wel gelegen in Amsterdam, en dus aantrekkelijker. En, minstens zo belangrijk: Ziggo Dome is onderdeel van Live Nation, de Amerikaanse entertainmentreus. En die kant moeten ze in Arnhem ook op. If you can't beat them, join them. Van Sliedrecht en Prins hebben gesproken met Dick van Zuijlen, Erik Molenaar en John Mulder, de Nederlandse vertegenwoordigers van Live Nation. En hun conclusie is: als GelreDome ook tot dit imperium toetreedt, gloort een prachtige toekomst.

Lees ook: Zakendoen tussen bobo’s, maar dan betaalbaar

Grootste internationale speler

Live Nation zal GelreDome de beste artiesten leveren. 'GelreDome, het grootste theater van Nederland, als onderdeel van de grootste internationale speler op het gebied van live entertainment Live Nation Worldwide', schrijven ze. Gedeputeerde Markink, en later Provinciale Staten, zijn snel gewonnen voor het idee. De aandelen GelreDome komen in handen van Live Nation. En van Black Box Arnhem, het bedrijf dat Molenaar en Van Zuijlen zelf hebben opgericht, en dat ook onderdeel van Live Nation is.

Amper topartiesten

In de loop der jaren blijkt dat de deal met Live Nation GelreDome minder oplevert dan gedacht. Er komen steeds minder toppers naar Arnhem. Live Nation programmeert de grote namen in Ziggo Dome, en maar zelden in Gelredome. Zelfs Symphonica in Rosso verruilt Arnhem voor Amsterdam. GelreDome drijft op de inkomsten van Vitesse. En dat was nooit de bedoeling. Het stadion werd in de jaren 90 gebouwd als multifunctioneel stadion, als stadiontheater, voor alle Gelderlanders. Daarvan is de afgelopen jaren weinig gebleken. Er kwamen amper topartiesten naar Arnhem. AC/DC was in mei 2016 de laatste band uit de Live Nation-stal die in GelreDome stond. De hoop was dat de stroom artiesten zou aanzwellen nu de economie aantrekt. Maar inmiddels heeft Live Nation zich dus teruggetrokken.

Banden verbroken

Volgens het handelsregister is dat in augustus 2016 gebeurd. Het bedrijf zelf verklaart de banden in mei van dat jaar te hebben verbroken. Over de achtergronden van dat besluit wil Mojo Concerts geen mededelingen doen.

Baas in eigen huis

Vitesse wil graag 'baas in eigen huis' zijn en aast op het eigendom van zowel het stadion als de exploitatiemaatschappij, die los van elkaar staan. Het gebouw zelf is in handen van Spes Bona, een bv van de FGH Bank. Die kreeg het stadion in 2012 in handen na het faillissement van projectontwikkelaar Eurocommerce. Vitesse denkt zelf al jaren dat het GelreDome beter kan uitbaten, met meer evenementen. In de afgelopen weken legde directeur Joost de Wit daarvoor een voorstel neer bij de provincie. Hij denkt dat hij het beter kan dan Live Nation.

Nieuwe realiteit

Maar inmiddels blijkt er in Arnhem al een nieuwe realiteit te bestaan. Live Nation heeft GelreDome formeel op 8 augustus 2016 verlaten. De exploitatiemaatschappij GelreDome zit in een ander consortium en bungelt ergens onderaan een stamboom van bv's en nv's. Net als Ziggo Dome en AFAS Live (voorheen de Heineken Music Hall) in Amsterdam valt het onder de nv Black Box Operations. Wie de bestuurder is van Black Box Operations? Het papieren spoor voert naar Limassol op Cyprus. Daar, op de vijfde verdieping van het Eagle Star House, een bekend adres voor offshore-bedrijven die liever geen belasting betalen, zetelt de overkoepelende 2BHolding.

Aandelen

De aandelen van de 2BHolding zijn voor 100 procent eigendom van een vertaler in Willemstad op Curaçao die onder meer betrokken is bij het North Sea Jazz Festival op het eiland. Het is een evenement uit de stal van Mojo Concerts, zeg maar 'Live Nation Nederland'. De aandeelhouder is een familielid van voormalig Mojo-directeur Dick van Zuijlen. GelreDome-directeur Hèrald van de Bunt verwijst voor commentaar naar Erik Molenaar. Hij is de baas in de Ziggo Dome en vertegenwoordigt Black Box Operations. Maar ook hij klapt niet uit de school. Molenaar: ,,We hebben het hier over een private onderneming. Ik ben niet gerechtigd om iets te zeggen over de aandeelhouder."

Belastingtechnisch

Voor Paul van Sliedrecht, die als voorganger van Van de Bunt in 2012 zijn handtekening zette onder het contract met Live Nation, is de 2BHolding een verrassing. ,,Ik weet niet wat ik ervan moet denken. Dat hebben ze wellicht belastingtechnisch zo geregeld", zegt hij. Hij is er van overtuigd dat op de achtergrond 'de grote mannen van Mojo Concerts', zoals Van Zuijlen, maar ook de huidige directeur John Mulder en Mojo-tycoon Leon Ramakers, nog altijd de koers bepalen. ,,De entertainmentwereld is één netwerk. Iedereen kent iedereen. Voor leken kan dat verwarrend zijn, maar ik zie geen enkel probleem."

Lees ook: Ziggo Dome nu al dé popzaal van Nederland