Nieuws Actueel
Er is nieuw leven in de Hardebollenstraat
De voormalige peeskamers in de binnenstad worden tijdelijk verhuurd aan creatievelingen. De condooms liggen er nog. Dat schrijft het AD.

De jonge beeldend kunstenaars Lisa en Briede kunnen hun geluk niet op. In een zoektocht naar atelierruimte deden ze gistermiddag mee aan een bezichtigingsronde in de voormalige raamprostitutieruimtes in de Hardebollenstraat. Even later staan ze met een huurcontract en de sleutels in hun handen. "Zo dicht bij de binnenstad. Heel gaaf'', zeggen ze glunderend.
De gemeente bereikte onlangs overeenstemming met de eigenaar over de aankoop van negen panden, waarmee voorkomen werd dat de raamprostitutie terug zou keren. Sinds voormalig burgemeester Wolfsen in 2013 alle raamprositutievergunningen in de stad introk, zijn de 17 peeskamers ongebruikt. Gisterochtend vond de overdracht plaats, waarna een vastgoedbeheerder in opdracht van de gemeente tijdelijke huurders ontving en uitkoos.
KijkjeBurgemeester Jan van Zanen (VDD) kwam een kijkje nemen in de straat, die lang voor hem een hoofdpijndossier vormde. De buurt toonde zich mordicus tegen de terugkeer van prostitutie, terwijl een nieuwe exploitant de druk opvoerde om snel te mogen beginnen.
Er werden rechtszaken gevoerd en de pers kreeg een rondleiding met de boodschap dat de vrouwen direct konden beginnen als de vergunning rond was.
De verkoop betekende een grote teleurstelling voor Caja van Tolie, de ex-prostituee die zich lang voor heropening inzette.
"Dit dossier had een eindeloze adem nodig'', blikt Van Zanen terug. "Ik ben tevreden en verheugd dat de gemeenteraad met de aankoop heeft ingestemd.'' Hij bezichtigt kort de kamers. Achterin staan de wastafels, douches en toiletten, in sommigen staan nog de bedden. Zijn conclusie met een donkere blik in het verleden: "Ik heb gekeken, geroken en gevoeld. Ik ben blij dat ik de ruimtes gekocht heb. Op het Nieuwe Zandpad in Overvecht zal het beter worden.''
Het zijn vooral jonge Utrechters, werkzaam in de creatieve sector, die op de bezichtiging af komen. Ze moeten direct beslissen, anders is de kans voorbij. Er geldt een opzegtermijn van een maand en verkopen vanuit de ruimtes mag niet. De huurprijs is 150 euro.
Het enthousiasme is groot. Werkruimtes in de binnenstad tegen een lage prijs zijn spaarzaam. De stank die uit sommige ruimtes komt en de achtergelaten condooms op de vloeren worden voor lief genomen.
Brigit Harte wil een atelier met woonaccessoires openen. ,,Ik heb hier lang op geaasd. Ik hoop op een dubbele kamer waar ik één ruimte van kan maken.''
Emoties bij de bijzondere geschiedenis heeft ze niet. ,,Ik heb zin in een frisse start.''
Nieuw slotVastgoedbeheerder Ad Hoc doet haar naam eer aan. De kamers waarover een akkoord wordt gesloten, krijgen direct een nieuwe slot en de nieuwe huurders ontvangen de sleutels.
Utrecht legt 5,8 miljoen euro neer voor de aankoop. Wat precies met de panden gaat gebeuren is nog niet duidelijk.
De gemeente wil de buurt nadrukkelijk betrekken met het toekomstig gebruik. De politiek wil bovendien dat de panden snel weer van de hand worden gedaan.