Nieuws Actueel

EU breidt zwarte lijst belastingparadijzen met drie landen uit

De EU heeft haar zwarte lijst van landen die worden beschouwd als belastingparadijzen met Anguilla, de Bahama's en de Turks- en Caicoseilanden uitgebreid. Er staan nu twaalf landen of gebieden op die volgens de EU-ministers van Financiën niet meewerken aan de strijd tegen belastingontduiking en -ontwijking. Veel van de landen heffen geen of nauwelijks vennootschapsbelasting.

ANP 4 oktober 2022

ANP041022149 1

De lijsten bestaan sinds eind 2017 en worden twee keer per jaar bijgewerkt. Op de lijst stonden al Amerikaans Samoa, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad en Tobago, de Amerikaanse Maagdeneilanden en Vanuatu. De EU zegt "te betreuren" dat ze hun fiscale regime niet aanpassen aan de Europese gedragscodes over het faciliteren van belastingontduiking en -ontwijking.

Europarlementariërs en organisaties als Oxfam klagen al lang dat de zwarte lijst niet voldoet. Er zouden tal van sluiproutes voor belastingontduikers en -ontwijkers zijn. Ook vinden ze het hypocriet dat EU-landen zelf niet op de zwarte lijst kunnen komen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws