Nieuws Actueel

EU-energieministers over drie weken op herhaling over prijsplafond

De energieministers van de EU-landen zijn donderdag nog niets dichter bij overeenstemming over een prijsplafond voor gas gekomen, ook niet nu er daarvoor eindelijk een plan ligt. Ze komen over drie weken opnieuw bijeen zodat het plan kan worden aangepast aan hun bezwaren. Maar dat wordt "nog heel veel werk", zegt de Belgische minister Tinne Van der Straeten, want die bedenkingen zijn vaak regelrecht tegengesteld.

ANP 24 november 2022

ANP241122210 1

De druk om eruit te komen loopt wel op, want andere maatregelen die de energiecrisis moeten verlichten liggen zolang stil. Over de gezamenlijke inkoop van gas en het versnellen van de vergunningen voor hernieuwbare energie zijn de ministers het wel eens. Maar voorvechters van een prijsplafond als België, Italië en Polen blokkeren deze maatregelen tot ook dat er ligt. En dan wel een krachtiger variant dan dat wat de Europese Commissie deze week heeft voorgesteld.

Maar het is moeilijk voor de commissie om bijvoorbeeld de lat lager te leggen voor het prijsplafond in werking treedt, zoals deze landen willen. Nederland, Duitsland en Denemarken vinden het commissieplan juist veel te ver gaan.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws