Nieuws Actueel

EU komt onder deel miljardenbestelling coronavaccins uit

De Europese Unie mag afzien van een deel van de honderden miljoenen bestelde coronavaccins. Vaccinfabrikant Pfizer schrapt ongeveer een derde van de order van miljarden euro's, hebben de EU en de farmaceut volgens ingewijden afgesproken.

ANP 26 mei 2023

ANP260523182 1

De EU bestelde op het hoogtepunt van de coronapandemie zoveel mogelijk van het succesvolle vaccin van fabrikant Pfizer en ontwikkelaar BioNTech, maar meerdere EU-landen willen daar nu onderuit. Het coronavirus verlamt de samenleving niet langer en alleen kwetsbare mensen worden nog ingeënt. Er is een overschot aan vaccins en een deel moet worden weggegooid.

De EU wil minder vaccins ontvangen, maar wel aanspraak kunnen maken op nieuwe leveringen als bijvoorbeeld een gevaarlijke nieuwe virusvariant de kop opsteekt. Het contract met Pfizer is daarop nu aangepast, zegt de Europese Commissie, die namens de unie onderhandelt.

Een deel van de bestellingen wordt omgezet in opties, zegt de commissie. De EU-landen krijgen ook langer de tijd om die opties te lichten. Voor die aanpassingen brengt Pfizer wel wat in rekening, schrijven de internationale persbureaus Reuters en Bloomberg.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws