Zelf bouwen
Het bouwen van een nieuwe fabriek op zich is niet bijzonder. Je geeft een aannemer opdracht, zou je zeggen. Maar Eurol doet het helemaal anders. Het bedrijf heeft er namelijk voor gekozen om het nieuwe pand zélf te bouwen. En dat is opmerkelijk. Oprichter Johan Pfeiffer gaat zelf op de stoel van de aannemer zitten. "Wat een aannemer kan, dat kan ik ook", zegt Pfeiffer. "We kopen alles zelf in. En wat ik niet kan, dat huur ik in."
Ga er maar aan staan, zelf een groot en gecompliceerd bedrijfspand bouwen. Pfeiffer is er al volop mee bezig, want over een paar weken begint de bouw. Dat hij daarbij zelf de leiding in handen neemt is een gevolg van z'n eigen slechte ervaring in de bouw. De ondernemer verhaalt over zijn frustratie over vage overeenkomsten met aannemers en weinig transparantie in prijsopgaven. Je zou kunnen zeggen dat hij 'door schade en schande wijs is geworden'.
Dus gaat Pfeiffer het nu zelf gaat doen. Van het bestellen van het beton en de staalconstructies tot het installatiewerk en de opslagtanks van de nieuwe fabriek: Pfeiffer regelt het allemaal.
Complex
Qua oppervlakte valt het misschien nog wel mee: het nieuwe pand van Eurol wordt zo'n 15.000 vierkante meter groot. Maar het is een technisch complex pand. Pfeiffer krijgt wel hulp. "Ik laat me souffleren door Wilmink-Oosterveld." De Bornse aannemer ziet er onder meer op toe dat opdrachten voor onderdelen van de bouw correct en volledig zijn en helpt bij de planning. Pfeiffer gaat er voorzichtig van uit dat het twee jaar duurt voordat de nieuwe fabriek klaar is voor productie.