Nieuws Actueel

Europese Commissie: eurozone herstelt minder snel dan verwacht

De economie van de eurozone herstelt minder snel van de coronapandemie dan verwacht en de inflatie stijgt sneller door de oorlog in Oekraïne. Dat meldt de Europese Commissie op basis van voorlopige prognoses, ingezien door persbureau Bloomberg. De ramingen worden later op de dag officieel gepubliceerd.

ANP 14 juli 2022

De commissie is minder positief dan eerder over de ontwikkeling van het bruto binnenlands product (bbp), onder meer door de sterk gestegen prijzen en de dreiging van energietekorten in de winter die het vertrouwen in herstel aantasten. Daardoor schroeft de commissie de verwachtingen voor het bbp terug naar 2,6 procent dit jaar en 1,4 procent volgend jaar. Eerder verwachtte de commissie nog dat het bbp uit zou komen op 2,7 procent dit jaar en 2,3 procent volgend jaar.

De commissie verwacht verder dat de inflatie dit jaar stijgt naar 7,6 procent in plaats van de eerder geraamde 6,1 procent. Volgend jaar zal deze 4 procent zijn, tegenover de eerder voorspelde 2,7 procent.

De Europese Commissie gaat weliswaar nog uit van economische groei, maar de voorlopige ramingen schetsen een beeld dat er een recessie aan zit te komen, zeker nu ook Rusland de gaskraan verder heeft dichtgedraaid voor Europa vanwege sancties door de inval in Oekraïne.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws