Nieuws Actueel

Europese steun voor winkelpersoneel Overijssel

Achthonderd ontslagen werknemers uit de detailhandel in Overijssel en Drenthe krijgen financiële steun. De Europese Commissie stelt 1,8 miljoen beschikbaar voor ondersteuning bij het zoeken naar nieuw werk. Donderdag stemt het Europees Parlement over het plan, maar het is al zeker dat deze wordt aangenomen, zo schrijft De Twentsche Courant Tubantia

Van onze redactie 13 februari 2017

Werkgoed

Nederland had steun aangevraagd na het ontslag van 1.096 werknemers van zes onlangs failliet verklaarde winkelbedrijven uit de twee provincies. Het gaat om Aktiesport, Dolcis, Manfield, Perry Sport, Scapino en V&D. . Per werkloze is zo’n 15.000 euro beschikbaar voor scholing en bemiddeling naar een nieuwe baan.

Solidariteit

De Europese Unie heeft een speciaal ‘Fonds voor de Aanpassing aan Globalisering’. Dat is bedoeld voor steun aan mensen die hun baan kwijtraken als gevolg van een faillissement, veroorzaakt door de economische crisis. De twee provincies krijgen samen ruim 1,8 miljoen euro. Donderdag komt de motie in stemming in het Europees Parlement, maar het is al zeker dat deze wordt aangenomen.

Twee derde van de groep is jonger dan dertig jaar. De voormalige werknemers komen in aanmerking voor individuele begeleiding, scholing en outplacement. Als ze een bedrijf beginnen, zijn startsubsidies beschikbaar.

Twente

In Twente komen ruim 300 mensen in aanmerking voor de ondersteuning. In augustus vorig jaar is al begonnen met een speciaal project voor deze doelgroep, in afwachting van de subsidie. Via persoonlijke gesprekken is gekeken wat zij graag willen en welke mogelijkheden er zijn voor scholing, coaching, of begeleiding naar zelfstandig ondernemerschap. Die trajecten moeten dit jaar beginnen.

Volgens projectleider Ineke Korstanje van het UWV hebben heel veel mensen uit de doelgroep behoefte aan computercursussen: „Je ziet dat mensen die hun leven lang in de detailhandel hebben gewerkt vaak weinig ervaring hebben met computerwerk. Dat blijkt een enorme handicap bij het vinden van een nieuwe baan. Dus die cursussen lopen het hardst.”

Foto: stock