Nieuws Actueel

Eva Jinek: dit kunnen ondernemers leren van haar successtory

Met geweldige kijkcijfers en lovende reacties op haar dagelijkse talkshow heeft de carrière van Eva Jinek (39) een voorlopig hoogtepunt bereikt. De presentatrice werd verkozen tot Omroepvrouw van het Jaar. Tijd om haar succes onder de loep te nemen. Wat kunnen ondernemers van haar leren?

Gijs van der Sanden 14 februari 2018

Eva Jinek succes

“I work my ass off and I am very, very interested in everything.” Dat zei Eva Jinek vorig jaar tijdens de Next Women Summit, waar ze in haar onberispelijk Engels een oproep deed aan vrouwen om meer van zich te laten horen in de media. De zaal gaf haar een daverend applaus.

Lees ook: Zo draait kledingbaas Floortje Dessing een miljoen omzet

Veel lof

Jinek kreeg meer lof de afgelopen tijd. De kijkcijfers van haar talkshow Jinek zijn beter dan ooit. Ze werd maandag door mediavakblad Broadcast Magazine uitgeroepen tot Omroepvrouw van het Jaar 2017. Haar vakbroeders riepen haar in 2016 al uit tot beste presentatrice in Hilversum. Het leverde haar een TV Beeld op. Ze ontving de prestigieuze prijs uit handen van Jeroen Pauw afgelopen maart, tijdens een live-uitzending van hun gezamenlijke talkshow. Jinek bedankte haar collega’s en haar ouders in haar speech – zichtbaar geëmotioneerd. “En ook de vrouwen die dagelijks mijn make-up doen. Want zo zie ik er echt niet uit als ik ’s ochtends opsta, hoor.”

Een gezonde dosis zelfspot is de presentatrice ook al niet vreemd.

Hoe valt Jineks succes te verklaren?

1. Blijven doorzetten

Veel mensen kunnen zich waarschijnlijk nog het ‘boobies’-filmpje herinneren uit Jineks tijd bij het NOS journaal, vele jaren terug, waarin ze zich voorafgaand aan een uitzending afvraagt of ze haar decolleté moet laten zien of niet. Het filmpje ging viral.

“In mijn beginjaren hing alle kritiek die ik te verwerken kreeg altijd samen met mijn vrouw-zijn. Treurig en armoedig vond ik dat,” schreef ze op haar eigen website. “Maar ik zette altijd door. In mijn sector zijn al mijn gewaardeerde collega’s mannen - en grofweg zo’n twintig jaar ouder dan ik - maar inmiddels ben ik nu één van hen. Ik ben één van de jongens geworden, zonder ooit minder vrouwelijk te zijn."

Die drive heeft ze niet van een vreemde. Haar Tsjechische ouders, die na de Praagse Lente hun thuisland ontvluchtten en een bestaan opbouwden in Amerika en later Nederland, hebben het belang van hard werken altijd benadrukt. “Ik kreeg de boodschap: als je iets leuk vindt, dan moet je ervoor werken, Evi. Als iedereen naar huis is en denkt 'het is mooi geweest', ga jij nog even door, Evi. Als je dat niet wilt, ook goed, maar dan wordt het niks,” aldus Jinek in AD Magazine.

Lees ook: Kickbokskoning en zakenman: hoe Rico Verhoeven zijn geld verdient

2. Kansen pakken (en creëren)

Maar met alleen keihard werken kom je er niet: je collega’s moeten je ook wat gunnen. “Ik heb altijd heel veel kansen gekregen van mensen, eerst bij de NOS, toen bij WNL en nu bij KRO-NCRV,” aldus Jinek bij de uitreiking van haar TV Beeld. Volgens haar is haar succes mede te danken aan deze mensen.

Kansen creëer je natuurlijk ook zélf. “Als je iets wilt, vraag er dan om,” adviseert ze vrouwen die graag in de media willen verschijnen op haar eigen website. “Begin klein. Laat lokale media, een regionale omroep of de stadszender van je woonplaats weten dat je op basis van je ervaring en kennis iets te vertellen hebt over een bepaald onderwerp.”

3. De juiste mensen om je heen verzamelen

Om haar talkshow een boost te geven, schakelde Jinek begin 2016 de hulp in van Ewart van der Horst die ook wel 'de wonderdokter van Hilversum' wordt genoemd. Het mocht allemaal wat scherper, vond Jinek. Van der Horst lokte Jinek uit haar comfortzone, waarna de kijkcijfers omhoog schoten. Bert van der Veer, geregeld Jineks regisseur, beweerde in het AD dat 'Eva haar doorbraak volledig aan Ewart te danken heeft'.

Haar bekendste leermeester is echter presentator Jeroen Pauw. Toen Jinek en Pauw begin vorig jaar bij De Wereld Draait Door aan tafel zaten vanwege de start van hun dagelijkse talkshow, benadrukte Pauw dat Jinek allang zijn protegé niet meer is. “We hebben nu een gelijkwaardige positie.” Sterker: Jinek trekt gemiddeld meer kijkers dan Pauw, laten kijkcijfers zien.

4. Personal branding

Was Jineks manier van presenteren voorheen misschien wat stijfjes, tegenwoordig weet ze haar scherpte goed te combineren met humor en empathie. Dat is mooi te zien in een uitzending van begin vorig jaar waarin Patricia Paay te gast was nadat haar sekstapes openbaar werden gemaakt (overigens goed voor een recordaantal kijkers). Na afloop geeft ze Paay aanvankelijk nog een hand, maar die gaat al gauw over in een innige omhelzing. Critici zouden kunnen zeggen dat een dergelijke benadering ten koste gaat van haar onafhankelijkheid als presentatrice, maar het maakt haar vooral benaderbaar en menselijk.

Die tone-of-voice zie je ook terug op haar eigen website en op haar Facebookpagina. Onder het kopje ‘Eva’s Nieuws’ verzamelt ze nieuws ‘voor mensen die - net als ik - nog niet alles zeker weten’. In een artikel geeft ze vijf tips die ze als achttienjarige had willen krijgen, gericht aan de leerlingen die hun eindexamen hebben afgerond.

“Er is een beperkte tijd in je leven dat je eindeloos liters bier kunt afromen met frikandellen, speciaal tijdens lange nachtelijke avonturen met je vrienden, en toch nog de volgende dag gewoon weer keihard kunt knallen,"schrijft ze. "Dat blijft niet eeuwig zo, kan ik uit eigen ervaring vertellen, dus: je bent jong, geniet er verdomme van!”

Eva Jinek Omroepvrouw van het jaar 2017

Eva Jinek is door mediavakblad Broadcast Magazine uitgeroepen tot Omroepvrouw van het Jaar 2017. De presentatrice kreeg de prijs maandag in Beeld en Geluid in Hilversum. Jinek scoorde afgelopen jaar hoge kijkcijfers met haar talkshow, wat vooral ten koste ging van concurrent RTL Late Night. Ook won ze een TV-beeld voor beste presentator en kreeg ze de Zilveren Televizier-Ster voor beste presentatrice.

De redactie van Broadcast Magazine reikte de prijs voor de 27ste keer uit. In 1991 was Boudewijn Paans de eerste Omroepman van het Jaar. Andere winnaars zijn onder anderen Paul Witteman (1995), Joop van den Ende (1997), Peter R. de Vries (2003), Paul de Leeuw (2006), Matthijs van Nieuwkerk (2012) en Humberto Tan (2015). John de Mol won drie keer: in 1999, 2005 en 2011. Vorig jaar won Floortje Dessing de prijs. Jinek is na Dessing, Cathy Spierenburg, Tina Nijkamp en Linda de Mol de vijfde vrouw die de titel krijgt.

Ik kreeg van mijn ouders de boodschap: als je iets leuk vindt, dan moet je ervoor werken, Evi

Tv-presentatrice Eva Jinek