Nieuws Actueel

Ex-bordeelhouder eist schadevergoeding

Istvan Kövi 26 januari 2016

Bordeel1065

Voormalig bordeelhouder Richard Teunissen wil zeker acht ton schadevergoeding van de gemeente Amersfoort eisen. Ook het hoogste rechtsorgaan, de Hoge Raad, vindt dat Teunissen onschuldig is aan uitbuiting van prostituees in zijn vroegere erotische salon Oasis aan de Pieter Pijpersstraat. Dat meldt het AD dinsdag.

Zijn advocaat Brian de Pree onderzoekt de juridische mogelijkheden van een schadeclaim. Burgemeester Bolsius trok in 2011 de vergunning in van Teunissens erotische salon. Als reden voerde Bolsius vermoedens aan dat Teunissen betrokken was bij uitbuiting van vrouwen.

Nu Teunissen tot in cassatie bij de Hoge Raad van alle blaam is gezuiverd, heeft de bordeelhouder ook volgens zijn advocaat De Pree recht op schadevergoeding.

Teunissen zegt veel inkomsten te zijn misgelopen door de intrekking van zijn vergunning en de gevolgen van de strafzaak. Zo verkocht de bank zijn pand in het Soesterkwartier, omdat hij bij gebrek aan inkomsten de hypotheek niet meer kon betalen.

BrodeloosTeunissen zegt ernstig te zijn gedupeerd. ,,De burgemeester heeft me brodeloos gemaakt. Een burgemeester mag toch niet op geruchten en vermoedens afgaan? Hij had beter kunnen wachten tot een eventuele veroordeling. Zestien jaar lang was er niets aan de hand, zei ook de politie, die regelmatig controleerde. Ik heb nog voor zo'n 3,5 ton schulden en kreeg zelfs vorige week nog een deurwaarder op de stoep vanwege achterstallige rekeningen.''

De Hoge Raad wees onlangs een eis van het Openbaar Ministerie af om de vrijspraak van het gerechtshof ongedaan te maken. Het hof heeft volgens het hoogste rechtsorgaan voldoende duidelijk gemaakt waarom het Teunissen onschuldig acht. Het hof vond eerder geen bewijs dat de ex-bordeelhouder zich schuldig maakte aan uitbuiting van prostituees. Volgens het hof opereerde hij als een legale uitbater.

Teunissen dreef Oasis zestien jaar zonder dat er klachten of aangiften waren van prostituees die er hun zaken deden. Teunissen had met de vrouwen in zijn bedrijf een zakelijke overeenkomst dat eenderde van de opbrengsten voor hen was, eenderde voor hem en eenderde voor de fiscus.

Burgemeester Bolsius baseerde zijn afwijzingen op verdenkingen die tegen Teunissen rezen door diens connecties met twee Zeister broers die van vrouwenhandel werden verdacht. De verdachten brachten prostituees onder in het bordeel van Teunissen en bedreven daar achter zijn rug wanpraktijken met de vrouwen. Teunissen had daar volgens het gerechtshof part noch deel aan. Ook een nieuwe aanvraag voor een bordeel, onder hetzelfde dak door een andere ondernemer, wees de gemeente af.