Nieuws Actueel
Executieveiling kan meer opbrengen
De opbrengst van executieveilingen kan een stuk hoger door niet alleen professionele opkopers mee te laten doen. Ook particulieren zouden via internet mee moeten bieden. Daarvoor pleit ondernemer Rob de Haan in het AD.

Rob de Haan, een Rotterdamse ondernemer, stoort zich aan de wijze waarop deurwaarders executieveilingen uitvoeren. Door alleen een vast kliekje opkopers uit te nodigen ligt de opbrengst standaard lager dan mogelijk is. Dat is zowel voor de schuldenaar als de schuldeiser slecht nieuws.
ExperimentDe Haan experimenteerde met een andere aanpak voor executieveilingen en haalde in een klap een veel hogere opbrengst binnen. Hoe hij dat deed? Heel simpel: hij plaatste op websites als Marktplaats advertenties dat er een paar auto's geveild gingen worden.
Het resultaat: op de veiling kwamen particulieren af en zij gingen vervolgens opbieden tegen professionele opkopers én elkaar. De opbrengst viel liefst 27 procent hoger uit dan verwacht.
Andere benaderingDe Haan: ,,De deurwaarder ging bij de veiling van een Mini Cooper uit van een opbrengst van 6.000 euro, maar er werd 7.600 euro opgehaald. De koper was een jongen die voor zijn invalide moeder een automaat zocht. Niet alleen goed nieuws voor de schuldenaar en schuldeiser. Ook die jongen was blij. Hij was aanzienlijk goedkoper uit dan bij een autodealer."
De benadering van De Haan is anders dan wat nu gangbaar is in de wereld van de deurwaarders. Zij kunnen beslag leggen op goederen zoals auto's of inventaris en die veilen, mits de rechter een vonnis heeft uitgesproken. Het idee is dat met die opbrengsten de schulden kunnen worden afgelost. Maar volgens De Haan blijven die opbrengsten laag omdat er vaak een klein groepje opkopers afkomt op die veilingen. En daardoor blijven schulden langer openstaan dan nodig is.
Opkopersprijs,,Deurwaarders kondigen veilingen aan in de krant en op fora als deurwaarderveiling.nl. Op die sites zitten alleen opkopers. Ook worden die opkopers soms actief benaderd door deurwaarders om naar de veiling te komen. Het moge duidelijk zijn: als je opkopers uitnodigt, dan krijg je opkopersprijzen."
Waarom De Haan zich daar zo druk over maakt? Met zijn bedrijf Verkoopjevordering.nl neemt hij schulden over van bedrijven en particulieren. In dat kader heeft hij te maken met de wereld van deurwaarders en hij verwondert zich sterk over hun werkwijze.
PrivacyDie werkwijze is niet in het belang van schuldeiser en de schuldenaar, stelt De Haan. Zijn oproep aan deurwaarders is daarom: promoot de veilingen ook bij particulieren. ,,Dat kost misschien meer tijd, maar het leidt wel tot veel betere veilingopbrengsten. Kijk maar naar het experiment."
Dat klinkt vrij logisch, maar zo gemakkelijk is het niet, reageert de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Volgens voorzitter Wilbert van de Donk zijn deurwaarders gebonden aan allerlei regels, onder andere omtrent privacy. ,,Ze kunnen niet zomaar op Marktplaats een advertentie zetten."
TransparantDe KBvG heeft al vaker bij de wetgever aangedrongen op modernisering van het zwaar verouderde beslagrecht. Twee jaar geleden legde de KBvG nog een advies neer, maar tot nu toe zonder resultaat. Wel wordt er volgens Van de Donk door een aantal deurwaarders geëxperimenteerd om meer particulieren naar de veilingen te lokken.
Van de Donk: ,,We zijn er groot voorstander van om net als bij executieveilingen van woningen ook de veilingen van roerende zaken aantrekkelijker te maken voor particulieren, onder meer door ze via internet mee te laten bieden. We willen dat de executieveilingen zo transparant mogelijk gaan en dat de opbrengst zo hoog mogelijk is."
Gerelateerde artikelenMiljoenenbedrijf in Riel verzet zich tegen veilingGrond nodig? Middelburg gooit 43ha in de verkoop