Nieuws Actueel

Explosieve groei in lokaal gebrouwen bier

Rotterdam kent een explosieve groei in lokaal gebrouwen speciaalbieren. In twee jaar tijd is het aantal Rotterdamse biermerken verzevenvoudigd en de rek is er nog lang niet uit. Dat schrijft het AD.

CHANTAL LINDSEN 16 augustus 2016

Bier 1065 1

Het Heinekenhuis in Rotterdam-Crooswijk verwijst naar vervlogen tijden waarin Rotterdam een trotse bierstad was met op iedere Maasoever een grote brouwerij: Heineken in Noord en de Oranjeboom op Zuid. Tot die bedrijven in de jaren 70 verhuisden. Stadsbrouwerij De Pelgrim liet met haar komst in 1996 de traditie herleven.

De laatste drie jaar maken de Rotterdamse microbrouwerijen een enorme groeispurt door. Zo openden in 2014 de Kaapse Bierbrouwers hun deuren in de Fenix Food Factory, een jaar later Steffelaar Bier in de Spaanse Polder en in datzelfde jaar opende ook Brouwerij Noordt in de voormalige brandweerkazerne aan de Zaagmolenkade.

Kaapse BrouwersTsjomme Zijlstra, oprichter van het Rotterdamse biermerk Kaapse Brouwers, ziet een enorme groei in de vraag naar lokaal gebrouwen bier: ,,In het eerste jaar brouwden wij 400 hectoliter, in 2015 was dat 3 keer zoveel. Dit jaar gaan we richting de 3000 hectoliter. Het is echt gigantisch, we kunnen er bijna niet tegenaan werken.''

Met dank aan de populariteit van speciaalbier schieten sinds twee jaar de lokale biertjes de grond uit. In twee jaar tijd volgden nog eens twaalf Rotterdamse biermerken het voobeeld van Pelgrium en de Kaapse Brouwers.

KwaliteitEen van de nieuwkomers is de Hijs IPA van Danny Hulst, Rutger Standaart en Niels La Croix. In april brachten zij hun eigen IPA op de markt en doen hiermee ook een duit in het zakje van de bierrevolutie: meer speciaalbieren op de kaart.

Zijlstra onvangt zijn concurrenten met open armen: ,,Ik hoop dat er nog veel meer bijkomen, maar ik vind wel dat de kwaliteit nog omhoog moet.''

VlaardingenOverigens zien ze niet alleen in de havenstad gouden bergen in het nu zo populaire lokaal gebrouwen gerstennat. Ook in de omgeving wordt het bittere goud gebrouwen. In 2013 opende Vulcaan bier haar eigen bierbrouwerij in thuishaven Vlaardingen. Ook zij zien een enorme stijging. ,,Dit jaar brouwen we 12.000 liter, volgend jaar verwachten we dit te kunnen verdubbelen'', zegt Jasper Robbemond van Vulcaan Bier.

Wie benieuwd is hoe de biertjes smaken van deze kleine brouwerijen kan er vandaag en morgen enkele proeven in het Wijkpark Oude Westen waar de tweede editie van het Hop Bierfestival plaatsvindt.