Nieuws Actueel

Eye on Entrepreneurs speurt naar jong ondernemerstalent

Eye on Entrepreneurs speurt op hogescholen naar jong ondernemerstalent. Door de jongeren een jaar lang te coachen ontwikkelen zij zich tot echte ondernemers. De Haagse Hogeschool en betrokken bedrijven zijn overtuigd van deze aanpak. Initiator Iwan Blokker praat namens hen.

John de Graaff | Foto: Frank Jansen 21 september 2016

Iwan Blokker

Hoe is jullie organisatie ontstaan?,,Een paar jaar terug ontmoette ik Sander van Ipenburg Grijpma. Als directeur van de Haagse Hogeschool zocht hij een alternatief voor het incubator-landschap. Als ondernemer coachte ik zelf al enkele van deze starters. We zagen dat er volop werd gefocust op het proces van ondernemerschap, maar misten de focus op de mens. De ondernemer. Wie is hij of zij en hoe kunnen wij hun ontwikkeling versnellen? Bovendien wilden wij ons graag richten op de absolute toptalenten.''

Waarom werkt jullie manier?,,Door dat jaar intensieve coaching leren deze talenten wat het is om een bedrijf te leiden, doelen te stellen en belangrijke beslissingen te nemen. Cruciaal is de persoonlijke ontwikkeling: hoe ga je om met uitdagingen en hoe motiveer je anderen? Belangrijke zaken voor een echte ondernemer die in het traditionele onderwijs niet aan de orde komen."

Hoe vinden jullie deze talenten?,,Via onze goede contacten op de hogescholen rond Den Haag. En ambitieuze studenten melden zich ook zelf bij ons aan. Met de student en opdrachtgever maken we een plan voor een praktijkcase. Op basis daarvan neemt het talent een jaar lang de zaak over met de intensieve begeleiding van Eye on Entrepreneurs. Na dit jaar zijn deze talenten klaar om zelfstandig ondernemersklussen te klaren."

Is dit anders dan andere coaching?,,Talenten worden in het diepe gegooid. Ze leren ongekend snel onder de druk van het moeten presteren. Wij hebben dit nog nooit ergens anders gezien. Onderweg worden ze begeleid door coaches en mentoren. Wij zijn er echt van overtuigd een ondernemend toptalent veel meer te kunnen bieden dan wie dan ook."