Nieuws Actueel
'Fabriek van de toekomst' naar Rotterdamse haven
De Rotterdamse haven krijgt een nieuwe biobrandstoffabriek. Bijzonder, want de Rotterdamse haven leunt zwaar op fossiele olie en milieuvriendelijke bedrijven komen er moeizaam van de grond.

De bouw van Lowlands Methanol moet volgend jaar beginnen aan de Moezelweg in het Europoortgebied. De eerste vergunningaanvragen lopen. Gesprekken met investeerders zijn in vergevorderd stadium. Onder meer Air Liquide en Clariant zijn bij het project betrokken, bericht het AD.
Forse geldsteun De Rotterdamse haven telt nu nog twee biobrandstofbedrijven. De raffinaderij van Neste en ethanolfabrikant Abengoa. Er lopen onderhandelingen voor de bouw van een derde grote fabriek die bioplastic en stroom maakt uit houtafval, maar de concerns daarachter willen forse geldsteun van het Havenbedrijf Rotterdam. Lowlands Methanol is daar niet van afhankelijk.
Geen voedselgewassenVolgens initiatiefnemer Gijs Bakker is Lowlands Methanol vooral bijzonder omdat deze groene fabriek, in tegenstelling tot veel andere biobedrijven, geen voedselgewassen gebruikt en dus niet concurreert met de bakker en groenteboer. Waar Abengoa graan en maïs vergist, haalt Lowlands een biobrandstof uit afvalhout en huishoudafval.
RendabelHet Havenbedrijf Rotterdam hengelt al jaren naar deze fabrieken van de toekomst. Veel bedrijven hebben nog moeite rendabel te zijn.
Maar naar methanol is vraag, zegt Bakker. ,,De Rotterdamse haven importeert het nu.'' Vooral voor de chemische industrie. Ook vindt het aftrek als milieuvriendelijke brandstof. Vaak bijgemengd, maar in landen als China is het in bijna pure vorm aan de pomp te krijgen. Bakker ziet verder een toekomst voor methanol als schone scheepsbrandstof. ,,De Zweedse reder Stena heeft al een schip dat erop vaart.''
HuishoudafvalDe fabriek zal jaarlijks 150.000 ton hout en huishoudafval verwerken. Een bescheiden hoeveelheid vergeleken met de één miljoen ton die afvalverwerker AVR verstouwd. Maar, volgens Bakker kunnen de nieuwe fabrieken ook kleiner zijn.
Samenwerking buurbedrijven Met de bouw is zeker 70 miljoen euro gemoeid. Dit is relatief weinig voor een nieuwe chemiefabriek. Bakker verklaart dat door de samenwerking met buurbedrijven. Lowlands Methanol gebruikt faciliteiten van de buren en wisselt grondstoffen uit. Het bedrijf komt naast Kemira, ETT, OTE en wordt aangesloten op ondergrondse pijplijnen. ,,Dat drukt de kosten.'' Juist daarom is de keuze bepaald voor de Rotterdamse haven, zegt Bakker. Oorspronkelijk zou de fabriek in Delfzijl komen. ,,Het Havenbedrijf Rotterdam heeft daarvoor gezorgd.''
De fabriek zal naar verwachting in 2018 draaien en werk bieden aan 25 tot 30 mensen.