Nieuws Actueel
Failliet V&D slaat gat in winkelstraten
Deskundigen zijn niet somber over de toekomst van het grote winkelpand in het Nijmeegse stadscentrum, aldus De Gelderlander.

Met het faillissement van V&D wordt de winkelleegstand in het Nijmeegse stadscentrum in een klap bijna verdubbeld.
De leegstand was tot vorige week 8,8 procent. Met het failliete warenhuis is die gestegen naar 16,3 procent. Dat blijkt uit gegevens van Locatus, een onderzoeksbureau op het gebied van winkelinformatie.
9.600 vierkante meterHet Nijmeegse warenhuis op de hoek Broerstraat/Grote Markt beslaat bijna 10 procent van het totale aantal winkelmeters in het centrum. V&D telt 9.600 vierkante meter winkelvloeroppervlak. Het gaat dan alleen om ruimten die toegankelijk zijn voor het publiek. De binnenstad bevat circa 102.000 vierkante meter aan winkelvloeroppervlak.
Deskundigen zijn niet somber over de toekomst van het vijf lagen tellende warenhuis dat in 1955 is gebouwd. Gertjan Slob, onderzoeker van Locatus: "Het pand is heel groot. Voor de kelder, de begane grond en de eerste verdieping zal wel een invulling gevonden worden, maar voor de tweede en derde verdieping zal dat lastig zijn. Tenzij Hudson Bay met een warenhuis naar Nederland komt. Dan staat Nijmegen zeker op het lijstje van dat bedrijf."
Hudson BayHet Canadese warenhuis Hudson Bay - waartoe ook het Duitse Kaufhof en het Belgische Galeria Inno behoort - wil een eigen warenhuisconcept opzetten met zestig winkels. Het Nijmeegse warenhuis ligt volgens de onderzoeker op 'een perfecte plek', in een stad die behoort tot de top 20 van grote steden.
Slob: "Dus er zal zeker belangstelling zijn van winkelformules die grote oppervlakten zoeken van boven de 1.000 vierkante meter." Hij noemt Forever 21 (een Amerikaanse keten), COS (Collection of Style, onderdeel van H&M), winkelformules van Zara en outletketen TK Max. Deze laatste lonkt al naar het V&D-pand in Enschede.
Het Nijmeegse warenhuis is eigendom van IEF Capital. Deze vastgoedeigenaar heeft onder meer ook de V&D-panden in Amsterdam, Den Haag, Groningen, Utrecht, Maastricht en Alkmaar.