Nieuws Actueel
Familiebedrijf bouwt Paleis Soestdijk voor 100 miljoen om tot bijzonder hotel
De MeyerBergman Erfgoed Groep bouwt paleis Soestdijk om tot expocentrum en hotel, waar gasten kunnen overnachten in vorstelijke vertrekken. Prijskaartje voor het project: 100 miljoen.

De MeyerBergman Erfgoed Groep, voortgekomen uit familiebedrijf MeyerBergman, heeft de aanbesteding voor de herontwikkeling van paleis Soestdijk gewonnen, werd gisteren bekend. De projectontwikkelaar telde ‘slechts’ 1,7 miljoen euro neer voor het voormalige stulpje van koningin Juliana en prins Bernhard.
Hotel
De lage koopprijs is niet voor niets. Het paleis in Baarn verkeert in slechte staat. De projectontwikkelaar gaat met het project Made By Holland voor zo’n 100 miljoen euro aan het complex vertimmeren. De karakteristieke vleugels van het paleis worden presentatieruimtes voor bedrijven en organisaties. De publieke functie is verzekerd met tentoonstellingen. De bovenste etage, waar de koninklijke familie haar privévertrekken had, wordt volgens planning ingericht als hotel.
Suites
In de historische gebouwen aan de overzijde van de Amsterdamsestraatweg (de ‘Parade’) en op de verdieping van het Paleis kunnen gasten Koninklijk overnachten in kamers en suites van uiteenlopende omvang en klasse.
Gezonde exploitatie
"Een hotel met nieuwbouw, zoals we dat in de regio al voldoende hebben, biedt geen uitzicht op een gezonde exploitatie. Maar wie wil er niet een keer slapen in het Paleis van de Koninklijke familie, in de vroegere villa van de intendant, boven de Koninklijke Stallen of de Koninklijke boerderij?", aldus de projectontwikkelaar.
Lees ook: Wordt Soestdijk een businesspaleis?
Chique koffiebar
In Paleis, Oranjerie en Koninklijke Stallen komen horecagelegenheden, zoals een chique koffiebar en brasserie. Daarbij wordt gewerkt met ‘selfsupporting farming’: de horeca haalt zijn groente, fruit en eieren uit de eigen gaarden en tuinen. De horecafaciliteiten in de Parade zijn bedoeld voor (meerdaagse) zakelijke arrangementen en toeristische activiteiten.
Exporuimte
Het publieke deel van het paleis wordt volgens planning exporuimte met onder andere aandacht voor de innovatiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven. In het corps de logis onderzoeken bezoekers de mindset van creatieve mensen. Beroemde uitvinders, ontwerpers, gekken en genieën die ons land hebben gemaakt tot wat het nu is.
Anton Philips
In de witte eetzaal komt een tentoonstelling over landbouw en food. De stuczaal bevat meesterwerken van Nederlandse architectuur. Het plafond wordt gespiegeld in de vloer, wat een wijds kader biedt voor ruimtelijke belevenissen. De Waterloozaal symboliseert de strijd om vernieuwing door onder andere Anton Philips. De zitkamer belichaamt de internationale blik van Nederland naar de wereld.
Westergasfabriek
MeyerBergman ontwikkelde eerder het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam. ,,We weten waar we aan beginnen'', zegt woordvoerder Maya Meijer-Bergmans tegen het AD, ,,van de Westergasfabriek hebben we een plek gemaakt waar veel verschillende mensen zich thuis voelen."
Verwaarloosd
De bovenste etage van het paleis is bij rondleidingen altijd gesloten gebleven voor het publiek. ,,En dat is niet voor niets'', zegt de Baarnse wethouder Erwin Jansma, ,,Die ruimtes zien er niet uit. Echt, heel erg verwaarloosd.'' Wat er nog rest van de inrichting wordt niet mee verkocht. Volgens Jansma levert het rijk het paleis leeg op. Zo wordt de laatste fysieke herinnering aan de Oranjes weggepoetst.
Drie partijen
Drie partijen doorstonden de jaren durende selectie voor de aanbesteding. Zij mochten van het Rijksvastgoedbedrijf bieden op het voormalige onderkomen van koningin Juliana en prins Bernhard. De één zette in op een innovatief platform voor ondernemend Nederland. De ander beloofde een educatie- en opleidingsinstituut voor duurzame toepassingen. De derde kandidaat kwam door de toets met een tot in detail uitgewerkt plan voor 'een natuurbelevenis'. En er moet ook geld verdiend worden. Alle indieners zoeken dat in horeca en woningbouw.
Frustrerend
Uiteindelijk ging het nog maar om één ding: de hoogte van het bod. ,,Ronduit frustrerend'', zegt Anton Valk, van verliezer Stichting Eden Soestdijk, ,,Doe je zo je best met een mooie maatschappelijke invulling en uiteindelijk wordt het toch een centenkwestie. Wat is paleis Soestdijk waard? Eén miljoen, twee miljoen? Je moet een getal noemen, maar als je zo veel kunt investeren, wil je niet dat het afhangt van een paar ton. Het bieden was een loterij, die wij helaas verloren.''
BUITENHUIS BURGEMEESTER
De basis van het paleis werd rond 1650 gebouwd door de toenmalige Amsterdamse burgemeester Cornelis de Graeff, die het als buitenverblijf gebruikte. Zijn zoon verkocht het aan stadhouder Willem III, die het liet uitbouwen tot een jachtslot. Verschillende Oranjes na hem woonden daar permanent of alleen in de zomer.
Tijdens de Bataafse Revolutie kwam het slot in handen van het volk en uiteindelijk maakte koning Lodewijk Napoleon het in 1806 tot zijn woning. Na de oprichting van het Koninkrijk der Nederlanden gaf het Nederlandse volk het paleis weer cadeau aan Willem II, als dank voor zijn inspanning bij de Slag van Waterloo. Vanaf dat moment was het in handen van de Oranjes. Na de dood van koningin-regentes Emma in 1934 werd het verbouwd. Drie jaar later werd het de woning van Juliana en Bernhard.
Wie wil er niet een keer slapen in het Paleis van de Koninklijke familie?