Nieuws Actueel
Familiebedrijf Wiltec maakt megaklapper met order van 5 miljoen
Wiltec Uden heeft een grote order voor het kleden van ambulance-personeel in het land binnengehaald. Het familiebedrijf levert een bont palet aan producten en diensten aan werkend Nederland.

Op de dag van het interview staat op de voorpagina van de krant het nieuws dat overtredingen in de chemische industrie schering en inslag zijn. Bedrijven nemen het niet zo nauw met de veiligheid en dus wil de staatssecretaris extra controles, want jaarlijks sterven er daardoor zo'n 3000 mensen. Het is koren op de molen van Hans Dominicus (53) en Bart Zegers (36) die samen de directie van Wiltec uit Uden vormen, schrijft BD.
,,Het verbaast me niets", zegt Zegers in de ruime directiekamer met uitzicht op de opvallend groene omgeving van de Industrielaan. ,,De vraag is alleen of je dit probleem oplost met extra controles. De spullen om je goed te beschermen zijn er bij de bedrijven, het gaat dus veel meer om bewustzijn bij de werknemers om ze te gebruiken. Het moet tussen de oren komen om veilig te werken en om elkaar daar op te wijzen. Daar trainen we mensen op."
Lees ook: Reanimatieproducten vanuit Middelburg naar heel Europa
Spullen voor extra veiligheid
Het grootste gevaar zijn werkdruk en haastklusjes. ,,Als je zelf in de tuin bezig bent en nog vlug even de kettingzaag of heggenschaar pakt, is de kans dat het fout gaat ook groter. Daar moet je dus extra attent op zijn", zegt Zegers. Spullen voor extra veiligheid zijn er te over. Wiltec heeft een complete showroom vol spullen: helmen, handschoenen, jassen en veiligheidsschoenen. Zelfs hele chique met stalen neus die de directeur onder zijn pak kan dragen.
Comfort als struikelblok
,,Vroeger was comfort nog vaak een struikelblok, maar dat is nu geen punt meer", weet Dominicus. ,,Als je de hele dag werkkleding draagt, moet die ook lekker zitten. We hebben veel zzp'ers als klant. Die mannen rijden een mooie bus, hebben professionele apparatuur en willen goede kleding. Dat doe je om jezelf te verwennen, maar ook voor thuis. Die helm zet je ook op omdat je 's avonds weer lekker bij je gezin wilt zijn." In lijn met het bedrijfsmotto: 'Iedereen lekker aan de slag en veilig weer thuis'.
Lees ook: La Boustique: toeren met oude ambulance vol kleding
Daarvoor heeft het bedrijf maar liefst 600.000 artikelen in het assortiment waarvan het gros de volgende dag geleverd kan worden. ,,Of sneller als het moet. Als er bij een klant een spuitpistool kapot gaat moet er eigenlijk binnen een uur een nieuwe zijn", zegt Dominicus. Het magazijn vreet daardoor wel bijna drie hectare op van de zeven hectare die het bedrijf aan de Industrielaan in bezit heeft. Van de voormalige EMI-fabriek die Wiltec in 2013 overnam, is nu bijna alle ruimte in gebruik.
Enorme groei door overnames
De enorme groei - van 18 man in 1993 met een omzet van 2,4 miljoen naar 85 miljoen nu en 380 man personeel - werd onder andere gerealiseerd door een reeks overnames. Als een soort Rupsje Nooitgenoeg lijfde Wiltec de afgelopen twintig jaar bijna 35 concurrenten, merken en markten in. ,,Dat ging op een heel logische manier", zegt Dominicus. ,,Het begint met alles in en om de spuiterij. Daarvoor moet de luchtvoorziening in orde zijn, daar heb je weer filters voor nodig. Dan krijg je tapes en schuurmaterialen en ga zo maar verder."
De laatste jaren is het redelijk rustig op het overnamefront. ,,We zijn wat kritischer geworden", legt Zegers uit. ,,Een overname die we doen, moet wel echt iets toevoegen voor onze klanten, anders zeggen we veel gemakkelijker nee."
Lees ook: Zo kunnen zorgbedrijven het personeelstekort oplossen
Zo'n kwart van de omzet bestaat momenteel uit export. Verdere groei naar het buitenland is geen doel op zich. Of zoals Dominicus het zegt: ,,Als je het dicht bij de deur niet kunt verdienen dan wordt het een eind verderop alleen maar moeilijker." Binnen de Benelux is nog ruimte genoeg. In de spuitwereld is het marktaandeel zo'n 50 procent, maar op het gebied van veiligheid 'pas' 5 procent.
Bedrijfskleding voor ambulancemedewerkers
Bij de bedrijfskleding heeft Wiltec dit jaar een megaklapper gemaakt. Het mag voor alle ambulancemedewerkers in Nederland, 5.500 mannen en vrouwen, de complete nieuwe turquoise outfit leveren. Een order van 120.000 kledingstukken waar 5 miljoen euro mee gemoeid is. ,,Het bijzondere is dat echt iedereen de kleding naar specifieke maat en wensen krijgt", zegt Zegers, tot aan wel of geen knoop op de broekzak en de plek voor het lusje van de microfoon.
Speciale pasbussen
Op dit moment rijden speciale pasbussen door het land om alles in kaart te brengen. De kleding wordt door Havep in Goirle geproduceerd en vanaf deze zomer in Uden 'pas' gemaakt en daarna uitgeleverd. ,,Het licht zal hier nog vaak tot laat branden", voorspellen de directeuren.
,,In de toekomst zullen we ons moeten blijven onderscheiden", zegt Dominicus. ,,Van onze rol als groothandel nog meer naar partner en adviseur voor onze klanten. Daarvoor maken onze adviseurs bijvoorbeeld bedrijfsscans op locatie met adviezen hoe het productieproces verbeterd en verduurzaamd kan worden. En dat varieert van het aantal soorten handschoenen dat gebruikt wordt tot hulp bij robotisering van een spuiterij als oplossing voor het tekort aan personeel."
Een overname die we doen, moet wel echt iets toevoegen voor onze klanten, anders zeggen we veel gemakkelijker 'nee'