Nieuws Familiebedrijf

Aerostat maakt ballonvaart op zwoele zomeravond zakelijk succes

Patricia Struijk van ballonvaartbedrijf Aerostat in Moordrecht maakt van de romantiek van een ballonvaart op een zwoele zomeravond een zakelijk succes.

BERT VAN DEN HOOGEN 5 juli 2017

Ondernemerluchtbalon1605 FDR2

Welke kosten maak je als ondernemer in de ballonvaart?

,,De ballonnen voor twaalf personen, waar wij mee varen, kosten 50.000 euro per stuk. Inclusief het onderstel met gasflessen, navigatie en dergelijke kom je uit op 80.000 euro. De ballon gaat vijf jaar mee en moet jaarlijks worden onderhouden en gekeurd. Elke vlucht gaat er 280 liter propaangas mee, waarvan minstens 200 liter wordt gebruikt. Dan zijn er nog de kosten voor de piloot en de begeleiders op de grond, de busjes voor vervoer en de vergoeding aan de eigenaren van het land waarop we landen."

Hoeveel zekerheid heeft u qua inkomsten?

,,Van april tot eind oktober zijn we zeven dagen per week bezig in het bedrijf. We zijn afhankelijk van het weer; een vaart kan op het laatste moment worden afgebroken. Elk seizoen maken we tachtig tot honderd vluchten, waaronder speciale arrangementen, zoals een huwelijksvaart. In de winter varen we als het vriest en als het heeft gesneeuwd. Daar schrijven mensen al ver vooruit op in. Een ballonvaart is niet meer zo bijzonder als vroeger, maar blijft een punt op bijna elke bucketlist."

Lees ook: Jahoo Ballonvaarten zweeft boven Zeeuwse wateren

U heeft ook ballonnen met bedrijfsnamen erop. Hoe werkt dat?

,,Een bedrijf kan een eigen ballon kopen. Het bedrijf betaalt de ballon, wij het onderstel. Voor ons is het een manier om onze kosten te drukken. Voor het bedrijf is het reclame, want die ballon is een eyecatcher in de lucht. We maken afspraken hoeveel vaarten het bedrijf zelf kan maken. Die 10.000 euro per jaar lijkt een heel bedrag, maar onze klanten bieden hun relaties met een ballonvaart een unieke beleving. Doordat passagiers helpen bij het vertrek en na de landing, zijn ze op een heel andere manier met elkaar bezig. Na de vaart gaan ze anders met elkaar om."

Hoe ziet de toekomst eruit?

,,Mijn zoon Roy is al langer in het bedrijf actief. Hij heeft net zijn brevet gehaald. Ik ben blij dat hij het bedrijf wil voortzetten. Er zit zeker toekomst in. Jongeren van tegenwoordig zijn gewend aan uitdagende activiteiten, maar dit blijft een activiteit die iedereen een keer ondernomen wil hebben.''

Ik ben blij dat mijn zoon het bedrijf wil voortzetten.

Patricia Struijk, Aerostat