Nieuws Familiebedrijf
Banketbakkers Hoeben hebben half miljoen wekelijkse klanten en willen groeien
Naast meelwolken dalen de laatste maanden bouwstofwolken neer op het terrein van banketbakkersfamilie Hoeben uit Liessel. Aldus het ED.

Een half miljoen mensen neemt wekelijks een hap van Liessels gebak. En daar kunnen er nog meer bij, vindt banketbakkersfamilie Hoeben. Na 142 jaar gebak bakken breekt er een nieuwe tijd van groei aan. De fabriek op industrieterrein de Willige Laagt is onlangs uitgebreid met een nieuwe hal waardoor het vloeroppervlak verdubbelde naar vijfduizend vierkante meter. Afgelopen weekend werd het hoogste punt van de nieuwbouw gevierd.
Broodnodig
De uitbreiding was broodnodig, vertelt Leon Hoeben (35). Elk uur vliegen er ruim duizend kruimelvlaaien van de band in Liessel. Of stoofperenvlaaien, fototaarten, sneeuwsterren, Bossche Bollen. ,,Maar de rek was er al een tijdje uit. Wilden we door kunnen groeien dan moest er echt iets gebeuren. Het is de afgelopen jaren doorlopend woekeren met de ruimte.
Lees ook: Dit Twentse familiebedrijf verdient bakken met geld aan afval
Leon Hoeben is de vijfde generatie uit de ondernemersfamilie. Hij bestiert de industriële patisserie samen met zijn broer Ron (34) en Ron Beris (49). Vader Jos (62) deed onlangs een stapje terug om het drietal de ruimte te geven het bedrijf op hun manier vorm te geven.
Specialiseren
Vader bouwde de fabriek op de Willige Laagt vanaf de bodem op. ,,Het is een mooie tent. We zijn er best trots op”, vertelt hij in het kantoor van zijn zoons. Het was Hannes, zijn opa, die aan de basis stond van het familiebedrijf. Hannes had een soort V&D midden in Liessel. ,,Het was een bakkerij, drogisterij, bloemisterij: alles in een. En uiteindelijk opende elke zoon zijn eigen zaak. Mijn vader Leo -iedereen noemde hem Broer- koos voor het bakkersvak.” Jos en Broer Hoeben kozen samen de afslag richting industrie. Ze namen onder de naam ‘De Duif’ een bakkerij over in Lieshout en openden daarnaast een grote fabriek in Helmond.
Jarenlang stond Jos Hoeben aan het hoofd van de bakkerijen van Vendex Foodgroup die dagelijks onder andere Edah’s, Sparren en Torro’s bevoorraadden. Tot hij alles verkocht, een adviesbureau begon en uiteindelijk in 2005 hier op het industrieterrein weer helemaal vanaf nul begon. ,,Ik zat altijd in het brood, maar uiteindelijk heb ik voor banket gekozen. Een broodbakker ziet liever geen licht, een banketbakker wel. Ik heb er een hekel aan om vroeg op te staan. Hahahaha. Nee, serieus: ik vind banket creatiever. En je kunt er een goede boterham mee verdienen.”
Verandering
In de afgelopen eeuw is er veel veranderd, merkt hij op. Neem de eisen voor voedselveiligheid. ,,Wij hadden de sigarettenpeuken vroeger gewoon op de werkbank liggen.” Leon Hoeben grinnikt: ,,Nu mag er helemaal niks rondslingeren. Nog geen hout of karton.” Om over het bakproces maar te zwijgen. ,,Mijn opa moest de deegmachines aan laten drijven door paarden.” Nu wordt in één industriële kneedmachine in een vloek en zucht 176 kilo deeg bereid, waar uiteindelijk 700 vlaaibodems uitrollen.
Een broodbakker ziet liever geen licht, een banketbakker wel.